31-01-2020

Zdravstvenim radnicima plate veće od marta

Zdravstvenim radnicima će ove godine, umjesto devet, plate biti povećane 12 odsto, a sljedeće godine za još tri odsto, saopštio je danas nakon sjednice Vlade Crne Gore, ministar zdravlja Kenan Hrapović.Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici ovlastila je Ministartsvo zdravlja da sa reprezentativnim Sindikatima zdravstva potpiše Izmjene Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost.

U skladu sa predloženom izmjenom, koeficijenti za utvrđivanje zarade po osnovu potrebne stručnosti i složenosti poslova uvećani su za oko 12% za 2020. godinu i još dodatnih 3% za 2021.

Hrapović je saopštio da je nakon pregovora Vlade i predstavnika Sindikata postignut kompromis o povećanju zarada za zdravstvene radnike sa pređašnjih 9% na 12% u 2020. godini i za dodatnih 3% u 2021., što će u konačnom iznositi uvećanje za oko 15,3%.

"Ovakav rezultat pregovora smatramo izuzetno uspješnim uvažavajući činjenicu da su se tri reprezentativna sindikata saglasila sa ovakvim predlogom o povećanju zarada, a imajuću u vidu stabilnost državnog budžeta", naglasio je Hrapović.

On je objasnio i kako će se povećanje koeficijenata odraziti na povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu.

"Usvojeno povećanje koeficijenata će jednom doktoru supspecijalisti donijeti povećanje osnovne zarade 108 eura u ovoj godini, te dodatnih 27 eura naredne godine, tj. doktor supspecijalista će 2021. godine imati za 136 eura veću osnovnu zaradu nego danas. Napominjem da se radi o povećanju zarade za redovan rad, odnosno bez dežurstava, pripravnosti i prekovremenog rada. Ukoliko uključimo sve navedene kategorije, ljekar supspecijalista će naredne godine primati za oko 210 eura veću neto zaradu u odnosu na onu koju ima sada", rekao je on.

Što se tiče ljekara specijalista, prosječno povećanje osnovne zarade u tekućoj godini je 92 eura, odnosno u narednoj dodatnih 25 eura, što znači da će ljekar specijalista 2021. godine imati za 117 eura veću osnovnu zaradu, istakao je Hrapović.

Uz dežurstva, pripravnosti i prekovremeni rad, ljekar specijalista će 2021. godine primiti u prosjeku za oko 150 eura veću platu, naveo je on.

"Kada govorimo o ljekarima opšte prakse, u ovoj godini njihova plata biće prosječno uvećana za oko 75 eura, odnosno dodatnih 21 euro u 2021. godini, što zbirno znači da će ljekaru opšte prakse sledeće godine plata biti veća u prosjeku oko 96 eura. Uz dežurstva, pripravnosti i prekovremeni rad, ljekar opšte prakse će naredne godine prosječno imati zaradu uvećanu za gotovo 110 eura", naveo je Hrapović.

Medicinske sestre i tehničari, oni sa visokom stručnom spremom ove godine će imati uvećane plate u prosjeku za oko 52 eura, i dodatnih 14 eura u narednoj, tj. gotovo 70 eura povećanje zarade 2021. godine.

Srednjem medicinskom kadru ove godine će biti uvećane plate za oko 43 eura, a naredne dodatnih 12, tj. od naredne godine njima će plata biti veća u prosjeku 55 eura, rekao je Hrapović.

Hrapović je poručio da je Vlada uvećanjem koeficijenata i povećanjem zarada nedvosmisleno pokazala da zdravstvo i zdravstveni sistem drži kao neprikosnoveni prioritet u svojim politikama, a da zdravstveni profesionalci imaju posebno mjesto u društvu koje konstantno mora uvažavati važnost ovog poziva.