09-08-2016

Zenović: Neophodne promjene u kaznenoj politici

Zenović: Neophodne promjene u kaznenoj politici | Radio Televizija Budva

"Promjene u kaznenoj politici su neophodne, posebno iz oblasti krivičnih djela protiv službene dužnosti. Ovo posebno iz razloga što je sudska i tužilačka praksa poslednjih godina pokazala da je pribavljanje imovinske ili neke druge koristi za sebe ili drugoga prilikom vršenja službene dužnosti u znatnom porastu. S tim u vezi, posebno je značajno krivično djelo zlupotreba službenog položaja.

Čuli smo skoro govor gospodina Katnića, specijalnog državnog tužioca, koji preblage kazne zatvora i izrečene neadekvatne novčane kazne u slučajevima sporazumnog priznanja krivice pravda zakonom propisanom donjom i gornjom granicom visine kazne, a koje je usvojila Skupština Crne Gore. Naravno, upućuje nas na načelo oportuniteta u krivičnom pravu, koje ovlašćuje tužioca da za krivična dijela za koja je propisana mala kazna zatvora izrekne određenu novčanu kaznu i eventualno malu kaznu zatvora u zamjenu za priznanje krivice. Takođe nas upućuje i na mogućnost sporazumnog priznanja krivice, koje je ipak i dalje izuzetak, a ne pravilo. Međutim, čini se kao da SDT u poslednjim slučajevima nije uzeo u razmatranje i samu prirodu krivičnog djela i stepen krivice u učinjenim djelima. Tada bi vidio da je, kako ih i sam naziva, organizovana kriminalna grupa organizovanim djelovanjem i konstantnim zloupotrebama službenog položaja otela od građana Budve i Crne Gore na desetine miliona eura. I to svjesno, i sa predumišljajem. Dakle, ukoliko je sama visina zakonske kazne jedini kriterijum da bi se određeno kirivično djelo nazvalo krivičnim djelom od malog značaja, bez uzimanja u obzir i drugih kriterijuma, onda je sazrelo vrijeme za hitnom intervencijom i promjenama u kaznenoj politici.

Demokrate će, u tom smislu, kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika zahtijevati povećanje donje i gornje visine kazne za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja. Jedino takvom politikom bi zaposlenima u državnim organima bilo stavljeno do znanja da im se takav način nezakonitog postupanja ne isplati. U ovakvoj situaciji koja je sada, prosječan građanin ima potpuno pravo da smatra da je krađa od građana itekako unosna i isplativa, jer za krađu desetine miliona eura ne postoji adekvatna kazna.

S obzirom na to da je tužilaštvo kod nas počelo da se koristi novim institutima, podsjetio bih da naš Krivični zakonik poznaje i institut produženog oduzimanja imovinske korsiti. Ono je izuzetak od pravila da se prilikom izricanja presude ili potpisivanje sporazuma o priznanju krivice od okrivljenog oduzima samo imovinska korist za koju je dokazano da je stečena izvšenim konkretnim krivičnim djelom. Naime, član 113 stav 3 alineja 1 jasno propisuje da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti i imovinska korist za koju postoji osnovana sumnja da je stečena kriminalnom djelatnošću, osim ako učinilac ne učini vjerovatnim da je porijeklo zakonito, i to u slučaju kada je učinilac pravosnažno osuđen za neko od krivičnih djela u okviru kriminalne organizacije. Dakle, imamo slučaj da je dokazano da je u Budvi djelovala ili još uvijek djeluje organizovana kriminalna grupa, i za to postoje brojna priznanja krivice kao dokazi. Iz tog razloga, pozivam Specijalno državno tužilaštvo da bez odlaganja primjeni institut produženog oduzimanja imovinske korsti, i članovima organizovane kriminalne grupe oduzme svu imovinu za koju postoji osnovana sumnja da je stečena u okviru nezakonitog djelovanja istih.

Tada ćemo zaista imati razloga da vjerujemo u odlučnost i beskompromisnost gospodina Katnića i njegovog tima", navodi se u saopštenju koje potpisuje Đorđe Zenović, sekretar Opštinskog odbora Demokrata Budva i član Glavnog odbora Demokrata .