08-12-2020

Žerajić i Ćulafić posvetili pjesmu preminuloj Maji Šljivančanin

Naši sugrađani, rok muzičari Branko Žerajić i Nebojša Ćulafić ovih dana rade na spotu za pjesmu čiji je radni naziv "Život je jedan". Riječ je o omažu preminuloj Maji Šljivančanin, koja je u julu mjesecu tragično nastradala u pomorskoj nesreći u budvanskom akvatorijumu. O tom nemilom događaju u prethodnom periodu se u velikoj mjeri polemisalo u crnogorskoj javnosti.


Maja Šljivančanin, Foto: Privatna arhiva

Kako je Žerajić, frontmen grupe Refugee Jesus & Apostles, kazao za portal RTV Budva, na ovaj autorski poduhvat podstakao ih je protest koji je pokret 22. novembar održao u septembru. Tada je javnosti poslata poruka da je presuda u slučaju smrti Maje Šljivančanin neprihvatljiva.

"Poremećeni sistem vrijednosti i odsustvo kažnjavanja suštinskih krivaca za probleme podstiču ljude na neodgovorno ponašanje i neozbiljno shvatanje saobraćaja. Automobili, brodovi, motori su i sredstva za ubijanje. Što ste veći i vaša odgovornost je veća a ne obratno što je sistem više puta negirao i dao loš primjer", rekao je Žerajić.


Žerajić, Foto: Privatna arhiva

Spot je, kako je dodao, sniman u budvanskom akvatorijumu i Starom gradu.

"Ovim putem želim da se zahvalim svim dragim ljudima koji su se odazvali našem pozivu da daju svoj doprinos. Reditelj spota je Ivan Ivanović, koji svojim umjetničkim izrazom takođe daje doprinos i ukazuje na vrijednost jedinke. Mi pomažemo kao rasvjeta i nosači", istakao je on.

Kako su naši sagovornici precizirali, spot rađen prema ideji reditelja Ivanovića, najavljen je za 19. decembar, praznik Svetog Nikole - zaštitnika pomoraca.

"Rokenrol je i danas angažovan"

Mnogi rokenrol muzičari kroz istoriju su se bavili sličnim temama ukazujući na društvene nepravde. U kojoj mjeri je takva orjentacija prisutna danas prokomentarisao je lider benda Jack Lupino Nebojša Ćulafić.

"Smatram da rokenrol danas jeste angažovan. Sad, zavisi šta se smatra pod rokenrolom. Ako ga posmatrate kao pravac muzike, on je u ozbiljnom odumiranju, maltene na izdisaju, a bendovi koji se bave rokenrolom bave se i tim temama. Ali, ako posmatrate rokenrol kao bunt umjetničkog izraza, on se nalazi i u hip-hopu, metalu, elektronskoj muzici itd… Danas, s obzirom da su rep i hip-hop među najpopularnijim pravcima oni se između ostalog bave takvim temama", kazao je on.


Ćulafić, Foto: Privatna arhiva

Opširnije o ovoj temi, Žerajić i Ćulafić govoriće u sjutrašnjem izdanju Jutarnjeg programa na TV Budva.


M.S.