28-07-2023

Živković o izmjenama zakona: Fokus da snus i slične supstance zabranimo za crnogorsko tržište

Ministarstvo zdravlja priprema novi predlog izmjena i dopuna zakona kojim bi se, ukoliko se uvaže preporuke Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, onemogućilo da maloljetnici kupuju sve vrste duvanskih proizvoda, samim tim i elektronske cigarete. Osim toga, preporučeno je i da se zabrani konzumacija elektronskih cigareta u zatvorenom prostoru, a kazne za nepoštovanje zakona pooštre, kazala je za Polis Ivana Živković, generalna direktorica Direktorata za javno zdravlje.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Predlog za izmjene i dopune postojećeg zakona je u pripremi, iako je postojeći zakon jako dobar jer je rađen po preporukama Evropske unije, Živković ističe da duvanska industrija uvijek nađe način da plasira nove proizvode na tržište.

"Tako da smo, pored zabranjenog snusa, dobili i nikotinske vrećice, duvan za žvakanje, a čak i ušmrkivanje. Primarno ćemo se baviti time da takve opasne supstance zabranimo za naše tržište. One su nažalost jako popularne među mladim ljudima. Tu su i elektronske cigarete i nešto što ćemo mi sa aspekta zdravlja svakako razmatrati. Međutim, sada je jako rano govoriti da li će se sve te planirane odredbe naći u finalnoj verziji zakona", kazala je Živković.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, više od trećine žena i muškaraca u Crnoj Gori aktivni su pušači. Crna Gora, kao i susjedne zemlje, predstavlja teritoriju sa najvećim vrijednostima prevalencije upotrebe duvanskih proizvoda.

Na postavljeno pitanje koje su glavne posljedice konzumiranja duvanskih proizvoda po javno zdravlje, Živković odgovara:

"Glavne posljedice su narušeno zdravlje i što smo u vrhu crne liste po obolijevanju od svih hroničnih bolesti, od hroničnih plućnih, kardiovaskularnih, ali i malignih. Što se statistike tiče, opet smo na svim crnim listama. Mi imamo preko 35% odraslo stanovništva koje konzumira neki od duvanskih proizvoda. Pored toga, imamo bar 15% stanovništva koje je nekad u toku života konzumiralo neki duvanski proizvod. A kada govorimo o nepušačima, tek nešto više od 45% stanovništva nikad nije imalo dodir sa duvanskih proizvodima. Tako da, statistike su jasne i moramo uraditi sve što je u našoj moći da prevalenciju pušenja smanjimo", navela je.

Smanjenje prevalencije je samo jedan od glavnih ciljeva koje Ministarstvo zdravlja želi postići predlogom, a Živković se nada i usvajanju dopuna i izmjena postojećeg zakona.

"Naš glavni cilj je, ne samo sa zakonom nego i sa svime što radimo, zapravo smanjenje prevalencije upotrebe duvanskih proizvoda. To znači da ćemo ukloniti jedan od glavnih uzroka obolijevanja i umiranja u Crnoj Gori. To je uvijek naš primarni cilj, ne samo kad je zakon u pitanju. Mi smo na ovu temu izradili strateška dokumenta kao što je "Program mjera za kontrolu upotrebe duvanskih proizvoda", a sada radimo na Strategiji za nezarazne bolesti. Imamo jedan niz kontinuiranih aktivnosti kako bismo bili adekvatan servis i pomoć našim građanima pri odvikavanju od pušenja", zaključila je sagovornica Polisa.

U duvanskom dimu se nalazi oko osam hiljada različitih hemijskih supstanci koje negativno djeluju na čitav organizam. Većina djeluje toksično, a 70 supstanci iz duvanskog dima ostvaruje kancerogeni efekat, upozoravaju iz IJZ.

Kažu da zbog upotrebe i izloženosti uticajima duvana svake godine u svijetu prijevremeno umre oko 8 miliona ljudi, što uslovljava da se smatra vodećim uzrokom smrti u cijelom svijetu.

M.S.