19-10-2022

Zlatni budvanski kuvari na međunarodnom takmičenju u BiH

Na Evropskom takmičenju kuvara profesionalaca i srednjih škola koje je održano u Konjicu u Bosni i Hercegovini, učenici Srednje mještovite škole "Danilo Kiš" Raid Hadžibegović i Muhamed Hećo osvojili su zlatne medalje u pratnji mentora Dušana Mitrovića.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Ovo je njihovo prvo učešće na internacionalnom takmičenju, a tokom intenzivnih priprema koje su mu prethodile profesor i mentor Mitrović uspio je da prenese znanje i iskustvo na učenike.

"U pitanju je tradicionalno takmičenje koje se održava već niz godina i ima svoj kvalitet. Oni su prvi put išli na jedno takvo takmičenje i ostvarili su zaista sjajan rezultat", kazao je za "Polis" profesor Mitrović.

Da su dali svoj maksimum potvrdio je Hadžibegović, te istakao da su na ovakvim rezultatima zahvalni svom profesoru.

"Odrekli smo se apsolutno čitavog vremena tokom priprema. Ustajali smo jako rano zahvlajujući profesoru i uzeli medalju. Profesor se stvarno potrudio da nam prenese jako mnogo znanja, treninzi su bili teški, ali se na kraju isplatilo", istakao je on.

A koja jela su nagrađena zlatnom medaljom kazao je Muhamed Hećo.

"Kao glavno jelo spremali smo grdobu rolovanu u njeguškoj pršuti sa sosom od naradndže, a kao hladno predjelo tatar od gambora sa zinzulama u sosu od maline", rekao je Hećo.

Uskoro slijedi još jedno takmičenje koje će se održati u Albaniji.



M.S.