06-06-2022

Značajna podrška UNWTO-a crnogorskoj destinaciji

Podrška koju Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija pruža crnogorskoj destinaciji je značajna, ocijenila je generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Aleksandra Gardašević-Slavuljica.

Značajna podrška UNWTO-a crnogorskoj destinaciji | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Ona je predstavljala Crnu Goru na sjednici UNWTO Komisije za Evropu, koja je održana u Jerevanu.

Iz Ministarstva je saopšteno da su države članice na sjednici razmatrale rješenja za kratkoročne izazove, ali i dugoročne prilike za rast, s ciljem da podstaknu održivi i unkluzivni razvoj turizma.

Generalni sekretar UNWTO-a, Zurab Pololikashvili, je saopštio da je od početka pandemije, pa do faze oporavka turizma, Evropa prednjačila u tom procesu.

„Ključ je bio u saradnji, koja i dalje treba da ostane u fokusu svih destinacija, kako bi koordinisanim aktivnostima ostvarile dalji rast i razvoj“, naveo je Pololikashvili.

Regionalna direktorica UNWTO-a za Evropu, Alessandra Priante, istakla je aktuelne inicijative i implementaciju budućih programa.

Ona je kazala da su sa nekim zemljama inicirali i Program tehničke podrške oporavka turizma, a među njima je i Crna Gora.

Gardašević-Slavuljica je istakla značaj podrške UNWTO crnogorskoj destinaciji.

„Best Tourism Villages-Program podrške, znači alatku za promociju našeg ruralog turizma u cjelosti. Program oporavka turizma i Program promocije destinacije, nude brojna rješenja daljeg rasta turističkog prometa“, rekla je Gardašević-Slavuljica.

Prema njenim riječima, posljednji, ali ne manje bitan zajednički projekat, odnosi se na Strategiju razvoja turizma do 2025. godine.

„Bila sam lider tima koji je izradio ovaj najvažniji strateški dokument, a dodatnu sigurnost nam je obezbijedila UNWTO, s obzirom na to da smo insistirali na verifikaciji svake napisane riječi i iznijetih stavova i preporuka, što se i desilo, a praćeno je vašim najvećim pohvalama, na čemu smo vam zahvalni“, kazala je Gardašević-Slavuljica.

Ona je iskoristila priliku da pozove Polilikashvilia da obiđe ne samo Crnu Goru, već Zapadni Balkan, obzirom da se taj region sve više brendira kao turistička niša.

Takođe, svi prisutni su pozvani da učestvuju na međunarodnoj konferenciji koja će biti organizovana u Crnoj Gori u oktobru, sa temom osnaživanja žena u turizmu.

„Dva predstojeća događaja, sa kojima su se čelnici UNWTO načelno složili, doprinijeće daljoj podršci crnogorskom turizmu i boljem pozicioniranju destinacije“, zaključuje se u saopštenju.