18-05-2021

Znakovi koji pokazuju da previše pijete pivo

Pivo na kraju napornog dana mnogima pomaže da se opuste, ali ako se pije previše, može negativno da se odrazi na zdravlje, naročito ako se pije svaki dan.

Znakovi koji pokazuju da previše pijete pivo | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Postoji nekoliko znakova koji mogu da pokažu da previše konzumirate ovo piće.

Osjećate se naduto
Prevelika konzumacija alkohola može da ošteti tkivo u probavnom traktu i prouzrokuje probleme sa crijevima koja apsorbuju hranjive sastojke i vitamine tokom probavljanja hrane. Zbog toga se može javiti i pothranjenost, piše Eat This Not That.

Naravno, to zavisi o tome koliko alkohola pijete. Ali, ako vas muči nadutost i imate gasove, to može da bude znak da ste popili previše piva. Ako smanjite unos alkohola, to može riješiti problem s nadutošću i smanjiti rizik od nekih drugih zdravstvenih problema kao što su hemoroidi i čir.

Anksiozni ste
Anksioznost je česta pojava kod osoba koje piju velike količine alkohola. Ako prijete previše piva, možete se osjećati anksiozno kada započne period detoksikacije, odnosno kada alkohol napusti vaše tijelo. Prema tome, ako često pijete pivo i anksiozni ste, možda biste trebali da smanjite količine piva koje unosite.

Pospani ste
Ako ste pospani i imate problema sa spavanjem, to bi moglo da bude povezano sa količinom alkohola koju ste popili. Studija koju je sproveo Američki nacionalni institut za zdravlje pokazala je da je potrebno četiri do pet sati da alkohol napusti naše tijelo. Dakle, ako pijete alkohol prije spavanja, alkohol će poremetiti vaš san. Ako želite da popijete pivo, popijte ga ranije tokom dana.

Imate problem sa pražnjenjem crijeva
Velike količine alkohola, uključujući i pivo, mogu da prouzrokuju probleme s pražnjenjem crijeva. Prekomerna konzumacija alkohola može da prouzrokuje dijareju ili bol prilikom pražnjenja crijeva. Ako primjetite takve probleme, smanjite unos alkohola i počnite da jedete više hrane koja je bogata vlaknima.

Imate problem u krevetu
Studije pokazuju da muškarci koji piju previše piva mogu da dožive erektilnu disfunkciju. Piće može da spreči proizvodnju hormona i smanji libido. Ako imate problema u krevetu, razmislite o tome da smanjite unos alkohola, prenosi N1.