21-06-2020

Blagota Mitrić profesor Ustavnog prava: DPS i njihovi partneri protivustavno pokušavaju da otmu vlast u Budvi

Bivši pred­sjed­nik i su­di­ja Ustav­nog su­da Cr­ne Go­re Blagota Mitrić saopštio je da DPS, Crnogorska i nezavisni odbornik Stevan Džaković ne mogu da formiraju vlast u Budvi jer je to kršenje Ustava.

Blagota Mitrić profesor Ustavnog prava: DPS i njihovi partneri protivustavno pokušavaju da otmu vlast u Budvi | Radio Televizija Budva

"Na ovaj način na koji to pokušava DPS sa partnerima u Budvi ne može da se mijenja vlast. Ova garnitura koja pokušava da preuzme vlast u Budvi bježi od Ustava kao đavo od krsta, a poziva se na zakone, statute i poslovnike. Mi imamo ustavnu normu stav 3. koji glasi: “Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom”.

Činjenica da je došadašnja vlast izgubila većinu, neću da ulazim kako i na koji način, ali po Ustavu nova većina ne može da formira vlast. Ne postoji ni jedan pravni osnov za to. Ako postoje takvi zakoni koji im to omogućavaju onda su ti zakoni neustavni, rekao je Mitrić gostujući na A1 televiziji.

Dodaje, ne može se prekrajati izborna volja građana, “Ustav je tu jasan”.

“Za mene je sve ovo u Budvi poraz prava, Ustava i parlamentarne većine”, navodi on.

Kaže i da u postupanju policije ima pravne manjkavosti, iako “ne ulazim u njihov posao”.

“Pitanje je da li su imali papire da postupe kako su postupali. Prenaglili su u upotrebi sile. Priča je za malu djecu da imaju nalog, ali ga nijesu donijeli, rekao je on.

Izvor: Borba