10-03-2021

Danilo Bulatović najbolji geograf među srednjoškolcima u CG

Danilo Bulatović, učenik trećeg razreda SMŠ "Danilo Kiš", pod mentorstvom profesorke Seke Slavković, osvojio je prvo mjesto na nedavno održanom Državnom takmičenju iz geografije. Na takmičenju u Podgorici su takođe učestvovale i naše sugrađanke Sara Radulović i Damjana Damjanović koje su završile na petoj, odnosno šestoj poziciji.


Učenici sa mentorkom, Foto: Facebook/JU SMŠ "Danilo Kiš"

Bulatović, koji pohađa gimnaziju, prošle godine bio je drugoplasirani, a sada je do najboljeg rezultata došao u konkurenciji 20 takmičara.

"Takmičenje je proteklo prema očekivanjima. Organizovano je kao i prethodnih godina. Sastojalo se iz dva dijela, multimedijalnog, gdje takmičar na osnovu prikazanih slajdova bira tačan odgovor, i pismenog, koji se sastoji iz brojnih pitanja, vezanih za različite geografske discipline. Ne mogu reći da sam očekivao ovakav rezultat ali sam ga svakako priželjkivao", rekao je osvajač prvog mjesta za naš portal.

Kako nam je kazala profesorica Seka Slavković, Bulatović je individualne pripreme započeo krajem decembra prošle godine, a rad sa mentorkom trajao je od početka prošlog mjeseca do 28. februara, kada je takmičenje održano. Ukoliko zdravstvena situacija u zemlji i svijetu dozvoli, on bi na ljeto trebao da svoje znanje pokaže i u internacionalnim okvirima.


Foto: Prof. Seka Slavković, privatna arhiva

"Poslije Državnog slijedi Svjetsko takmičenje iz geografije. Prošle godine se trebalo održati u Azerbejdžnu ali zbog koronavirusa nije održano", navela je naša sagovornica dodajući da se nada da će Bulatović ipak imati šansu da uzme učešće

"Voljela bih da se organizuje. Sigurna sam da bi Danilo postigao dobar rezultat", dodala je.

Posebno interesovanje za kartografiju

Najbolji geograf među crnogorskim srednjoškolcima za ovu nauku je počeo da se zanima vrlo rano, a posebno ga interesuje kartografija.

"Listao sam karte iako nisam znao da čitam, a ono što me je privuklo kod nje, po čemu je posebna, je to sto je geografija sveobuhvatna nauka, povezana sa ostalim prirodnim naukama", istakao je Bulatović.

Mentorka gimnazijalaca SMŠ "Danilo Kiš" zadovoljna je i rezultatima koje su postigle Sare Radulović i Damjane Damjanović. Podsjetila je da je Radulovićevu od trećeg mjesta dijelilo jedno pitanje. Nastup učenica ocijenila je kao odličan.

Takođe, sedam učenika ove škole učestvovalo je na takmičenjima iz engleskog i italijanskog jezika koja su održana 7. marta.

Iz engleskog, budvansku srednju školu predstavljali su maturanti Balša Gvozdenović i Mija Ljuka i učenici prvog razreda gimnazije Sara Šuntić, Ivan Raković i Lazar Sekulić .

Na takmičenju iz italijanskog učestvovali su maturanti Dejana Stojanović i Mia Vuković.


M.S.