24-09-2020

URA Budva: Zgrada Opštine ne predstavlja mjesto za vjerske obrede

"Samo što je izabran za predsjednika Opstine Budva Marko Carević je napravio podjelu među građanima i javnosti Budve i Crne Gore, dopuštajući sveštenim licima MCP da okade zgradu Opštine", kazali su iz OO URA Budva i dodali da se iskreno nadaju da iza ovog angažovanja ne stoje ugovori koje će plaćati građani Budve, kao obezbijeđenje bivše DPS vlasti.



Prema njihovim riječima Crna Gora je sekularna država, a Budva je Crna Gora svidjelo se to nekom ili ne, te dodali da je zgrada opštine javna institucija i kao centar administracije ne predstavlja mjesto za vjerske obrede.

"U Budvi žive građani svih vjera i nacija i danas je njima iz administrativnog centra, umjesto poruke doborošlice i otvorenosti, što nije bio slučaj prethodnih mjeseci, poslata poruka vjerske obilježenosti jedne građanske institucije. Sa istim gnušanjem građani danas gledaju na ovaj čin, kao što su gledali na redove policije i obezbjeđenja na ulazu zgrade opštine mjesecima unazad, samo što jos uvijek nema spiskova", istakli su oni i podvukli da su za GP URA ovakvi potezi nedopustivi.

Današnjim činom, kako navode, novoizabrani predsjednik Opštine Budva poslao je poruku koja ne doprinosi pomirenju već daljim podjelama među građanima, demostrirajući neku vrstu sile izražene kroz broj glasova na izborima.

"Umjesto da je najavio da će tražiti arbitražu i pravdu pored domaćih i pred stranim sudovima kad je u pitanju najveći problem Budve slučaj "WTE", on okuplja sveštenstvo u ustanovi koja je u svakom smislu odvojena od vjerskih zajednica", rekli su oni.

"Gospodine Careviću očekujemo da ubuduće odvojite svoje dvije funkcije koje imate, predsjednika crkvene opštine i predsjednika opštine Budva, jer vas to dovodi u konflikt interesa i da nećete koristiti svoju funkciju predsjednka svih građana za nametanje religijskih uvjerenja", zaključili su iz OO URA Budve.