24-06-2020

Abazović: Snaga države se ogleda u zaštiti građana, a ne u suzavcima bačenim na djecu

Snaga država treba da se ogleda u snazi institucija koje će sprovoditi zakone a ne bacanjem suzavaca na djecu Crne Gore, kazao je predsjednik URE gostujući večeras na NOVI TV.



"Naša djeca iz djetinjstva treba da nose drugačiju Crnu Goru a ne traume i tridesetogodišnje tapkanje u mjestu, želim da djeca Crne Gore rastu u drugom ambijentu u zajedništvu u građanskom društvu", istakao je Abazović.

On je dodao da nema efikasnosti kada se rješavaju problemi korupcije, kriminala, enormnog bogatstva javnih funkcionera…

"Tu država treba da pokaže snagu, a građani će pratiti i poištovati takvu državu. Građani se odupiru selektivnoj pravdi i bezakonju koju Crna Gora sada doživljava", kazao je lider URE.

On je istakao i da kad god čovjek misli da Crna Gora ne može institucionalno niže pasti stvarnost nas demantuje.

"U Budvi se dešava kataklizma i takvo nešto se ne dešava čak ni u Africi. Ovo je rijedak primjer da imamo nešto što se zove opštinski udar gdje se policijom svrgava i dalje zakonska vlast u gradu. To što su crnogorske institucije dozvolile da se napravi u Budvi je nešto što nema veze sa zdravim razumom. Ove slike nikome ne idu u prilog a najmanje DPS-u", kazao je Abazović.

Abazović je ocijenio da policijske snage bez naloga tužilaštva nijesu smjele da uđu u prostorije Skupštine Opštine Budva.

"To što dozvoljava crnogorska policija sebi to je zastiđe. Nije logično i nije normalno i niti je zakonski da neko unajmljuje privatno obezbjeđenje u prostorije SO Budva bez unaprijed sprovedene javne nabavke i tendear. Ima li većeg poniženja države da javnim službenicama zabrani dolazak na radno mjesto i to postedstvom privatnog obezbjeđenja. Paradoks svih paradoksa", naveo je on.

Lider URE je istakao i da je ovdje pitanje da li sistem policijske demokratije želimo da uspostavimo kao sistem.

"Da li sjutra kad opozicija pobijedi na izborima stara vlast može da unajmi ljude iz Nikšića i ubiju poslanike opozicije koji su osvojili vlast. Većina se ne može formirati u kafiću, ako je zakonski sjednica zakazana za kraj juna. Crna Gora se ne brani ovih dana ni od četnika ni od partizana, Srba, Crnogoraca... ovdje se brani pravna Crna Gora od privatne države", ukazao je Abazović.

Upozorio je vlast da policija nije država, već da je država građanin.

"Ne može država da postoji van onoga što su građani. Oni su izrugali sprdnji sve simbole Crne Gore sve vrijednosti Crne Gore. Mi smo na strani antidiskriminacije, nasilje je tačka na kojoj se ne može preći olako. Nasiljem i ekspresno nijesu hapsili Sveta Marovića, Miga Stijepovića, Aca Đukanovića… Svako ima svoje dostojanstvo i ja ljude u Budvi razumijem, njihovo dostojanstvo je narušeno, in ad njima je prikazano bezakonje", kazao je Abazović.

On je kazao i da DPS želi sukobe, da žele da projektuju da se sukobila evropska Crna Gora koju navodno oni zastupaju, a oni su sve što Evropa nije i sa druge strane opozicija koju žele da predstave anahronom i retrogradnom skupinom.

"Ova politička elita ne umije bolje, i treba da ode", dodao je Abazović.

On je kazao i da je u intezivnoj komunikaciji sa predstavnicima diplomatskog kora i da im je predložio kako da se izađe iz ove situacije i da se nada da će se taj model primijeniti kao bajpas za Crnu Goru.