30-07-2023

Akvarijum Boka bilježi porast broja posjeta u odnosu na prošlu godinu – Invazivne vrste i u Jadranu i u Akvarijumu

Polovina domaćih i stranih posjetilaca roditelji sa djecom

Akvarijum Boka bilježi porast broja posjeta u odnosu na prošlu godinu – Invazivne vrste i u Jadranu i u Akvarijumu | Radio Televizija Budva

Akvarijum Boka – Ribe-lavovi

Riba-lav, kernja, orade, riba-pauk, kostorog, salpe, morski kojići, jastozi, tri vrste zvijezda, kneževi, crneje, korali (grozdasti i zlatni), plavi rak, apogon (kardinal), vladika arbanaška… samo je dio morskih vrsta koje nastanjuju kotorski Akvarijum Boka pri Institutu za biologiju mora u Dobroti, a koje je ove godine , u odnosu na prethodnu, vidjelo mnogo više posjetilaca, posebno onih najmlađih.

– Posebno smo zadovoljni što smo u školskoj 2022/23. godini imali posjetu preko 5100 djece iz cijele Crne Gore, dok smo u prethodnoj godini imali 3500 djece. Nadamo se da će taj trend nastaviti da raste. Najbrojnije posjete djece su krajem septembra- početkom oktobra i april, maj i početak juna, kaže za Boka news Branka Pestorić, viši naučni saradnik IBM angažovana u akvarijumu, pored akvaristkinja koje vode grupe posjetilaca, najčešće predškolske i školske grupe.


Otvoreni su tokom cijele godine, mijenja se samo radno vrijeme, u zimskim mjesecima ne rade ponedjeljkom i utorkom, dok tokom ljeta rade svaki dan, od 10 -21 sat, čak i nedjeljom i ponedjeljkom, koji je inače neradni dan za muzeje.

-Iako smo slali mejlove, dogovarali se sa nekim agencijama, još nismo uspjeli da dobijemo organizovane posjete Akvarijumu, uglavnom su to pojedinačne posjete. Zanimljivo je da su od svih posjeta, izuzev ovih organizovanih-školskih, 50 posto one porodične, što znači da su naši posjetioci uglavnom roditelji sa djecom. Imamo povoljnost- porodična karta, za dvoje odraslih i dvoje djece košta 15 eura. U ponudi je i godišnja karta, koja je povoljna za sve koji požele da ovdje dođu više od dva puta – za odraslu osobu košta 20 eura, a porodična – 35 eura.

I stranci uglavnom dolaze porodično, ne znamo da li su to putnici sa kruzera, ili oni koji samostalno dolaze u Kotor, ali mislimo da su to posjetioci koji dolaze na dnevne individualne posjete gradu u sopstvenom aranžmanu. Oni se informišu na kamenom kiosku TO Kotor, gdje prodajemo ulaznice za Akvarijum, a imamo i reklamne panoe u Luci i u Parku, kaže Pestorić.

Kao dio dio Univerziteta Crne Gore IBM prije svega ima obrazovni karakter, te su njegovi poslenici posebno posvećeni školskim grupama. U prethodnoj godini podržao ih je Rotary klub Kotor, koji je izdvojio novčana sredstva i omogućio organizovan besplatan ulaz djece iz Kotora i Tivta, dok je Morsko dobro takođe omogućilo besplatan ulaz za organizovane grupe djece iz ostalih primorskih opština. „Cilj nam je da što više naše djece nauči nešto tokom posjete, to je uzrast kada djeca formiraju svoju svijest i kada na njih možemo najviše da utičemo, a mnogo bolje će naučiti kada to zaista i vide“, ističe Pestorić.

Za sada nemamo najava za veće posjete, a novina u ponudi je besplatni audio-vodič, na sedam svjetskih jezika. Takođe, u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom Crne Gore i „Tehnopolisom“ u Akvarijumu je postavljena izložba „Delfin je moje ime“, kojom žele da skrenu pažnju važnosti morskih sisara. U okviru izložbe nude se i „WR“ naočare (virtuelna realnost), koje posjetiocima omogućuju da na neki način „plivaju“ sa delfinima, kitovima…

– Raduje nas da imamo redovne posjetioce -turiste, koji pri svakom svom dolasku u Bokokotorski zaliv obiđu naš Akvarijum, potsjeća Pestorić.

Invazivne vrste i u Jadranu i u Akvarijumu

– U okviru Centra za zaštutu biodivirziteta Jadrana mi ovdje naseljavamo samo vrste koje su ulovljene u Boki Kotorskoj i otvorenom dijelu Crnogorskih voda. Posebnu pažnju sada privlači riba-lav, invazivna vrsta koja je došla iz Crvenoga mora, sad imamo već dvije jedinke i to je već treći nalaz u Crnoj Gori, što je važan znak da ih ima i da će ih biti još više.

Čim dođu takve vrste iz nekih drugih krajeva i lako se prilagode kod nas, one drugim vrstama postaju ozbiljni konkurenti za hranu. Zanimljivi su i morski organizmi koje ne možemo da vidimo na pijaci, u moru, u plićaku – to su morski konjići, zatim murine, raže…Imali smo početkom godine, ali trenutno nemamo meduze, za sada, proljeće je bilo specifično, sa mnogo kišnih dana, a vrsta meduze koju smo uzorkovali za akvarijum bila je malobrojna, jer se pojavila njena „rođaka“ koja se hrani njome. U toku je proces reprodukcije meduze u laboratorijskim uslovima, nadamo se da ćemo biti uspješni u tome, da zaokružimo ciklus i da ih imamo tokom cijele godine. Pored toga planiramo sličnu reprodukciju račića, kojima se hrane ostali organizmi – sunđeri u pozadini akvarijuma, u karantinu, objasnila je ljubazna Branka Pestorić.

Oaza hladovine i tišine

Kruzni turizam je specifičan, objašnjava Pestorić, s obzirom da putnici imaju detaljno isplanirano vrijeme, sa jako malo slobodnog vremena, koje oni provode drugačije – u restoranima, kafićima, te nemaju kad da razgledaju morski svijet. Preko dana su u Kotoru, a po visokim temperaturama rijetko ko se odluči za posjetu Akvarijumu.

S obzirom da smo se uvjerili koliko je prijatna unutrašnjost Akvarijuma, prijatno hladovita, sa prigušenim svjetlom uz tihu ambijentalnu muziku, dok kretanje ribljih jata daje posebnu meditativnu atmosferu, kao stvorenu za odmor u vrelim ljetnjim danima, smatramo da bi menaždment mogao da poradi upravo na tome- da ponudi Akvarij kao malu oazu svježine u vrelom okruženju ljetnjih mjeseci.