21-07-2023

Albanski parlament legalizovao medicinski kanabis uprkos oštrom protivljenju

Albanski parlament legalizovao je upotrebu kanabisa za medicinsku upotrebu, što je potez koji je opozicija oštro kritikovala dok vlada vjeruje da bi dopuštanje ograničene proizvodnje kanabisa moglo povećati prihode od poreza.

Albanski parlament legalizovao medicinski kanabis uprkos oštrom protivljenju | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Parlament je izglasao da se dozvoli ograničen i kontrolisan rast biljaka kanabisa, premda nije jasno kako će se regulisati medicinski kanabis.

Uzgoj marihuane je cvjetao u Albaniji u prošlosti pošto su trgovci drogom koristili nedostatak stabilne vlasti u zemlji.

Nakon dolaska na vlast 2013. godine, vlada ljevičarske Socijalističke partije premijera Edija Rame postavila je uništavanje biljaka kanabisa kao glavni cilj.

Tokom naredne dvije godine uništeno je ns milione biljaka kanabisa sa procjenjenom tržišnom vrijednošću od sedam milijardi eura, više od dvije trećine godišnjeg bruto domaćeg proizvoda zemlje u to vrijeme.

Albanija je i dalje glavna ruta za trgovinu teškim drogama. Policija i dalje razbija izolovane slučajeve uzgoja kanabisa, ali mnogo rjeđe nego prije deceniju.