04-06-2023

Animiranim filmom edukovaće turiste o pravilima ponašanja, dobra ideja za primorske gradove u Crnoj Gori

Kako se treba ponašati u Dubrovniku? Odgovor je stigao u animiranom filmu kojim se posjetiocima daje do znanja kakvo ponašanje je u gradu nepoželjno. Nastavak je to projekta Grada Dubrovnika i Turističke zajednice pod nazivom “Respect the city” ili “Poštujmo Grad”.

Animiranim filmom edukovaće turiste o pravilima ponašanja, dobra ideja za primorske gradove u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: pxb

Nekulturno ponašanje gostiju sve češće izaziva ogorčenje Dubrovčana.

"Pitanje nedoličnog odijevanja, konzumacije hrane na spomenicima kulture i slično. Dakle, to je nešto što ne možemo dopuštati i što ćemo naravno u skladu sa našim mogućnostima komunalnog redarstva uvijek kažnjavati i upozoravati", rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Nijemi animirani film prikazivaće se na svim letovima Croatia Airlinesa, svim kruzerima koji dolaze u Dubrovnik, u gruškoj i Zračnoj luci… U filmu se upozorava i na buku točkića kofera.

"Namjera nam je reći im da je to problem, posebno u ranim jutarnjim satima. Kuferi proizvode buku i kad mi educiramo ljude, kad im pokažemo što mi očekujemo od njih, onda će sigurno intenzitet toga biti manji", istaknuo je gradonačelnik Franković.

U pripremi je prikazivanje dvominutnog filma i na letovima drugih kompanija, ali i u hotelima. Cilj nije kažnjavanje nego edukacija gostiju.

"A ta edukacija, ponovna edukacija turista u cijelom svijetu je zaista nešto što je sad in, jer ovo nije problem koji ima samo Dubrovnik, nego je problem koji ima cijeli svijet, svi gradovi u svijetu, sve bitne destinacije u svijetu", rekao je Miro Drašković, direktor TZ-a grada Dubrovnika.

Na film je utrošena gotovo 21,5 hiljada eura, a sve kako bi se – istini za volju – manji broj gostiju naučilo osnovnoj kulturi.

"Ja mislim da se nitko tako doma ne ponaša, samo se malo razulare kad dođu na odmor. Prema tome, moramo ih podsjetiti da bi bilo lijepo od njih da se ponašaju u našem gradu isto tako kako se ponašaju i doma", rekao je Drašković.

Jer sve dolazi od kućnog vaspitanja.

Izvor: Bokanews