03-06-2020

Australijska ekonomija nakon 29 godina ulazi u recesiju

Australija ulazi u prvu recesiju u 29 godina, potvrdio je u srijedu ministar zadužen za državnu blagajnu u Vladi, nakon što je statistička kancelarija izvijestila o padu ekonomije u prvom kvartalu.


Foto: Pixabay

Ekonomija je pala 0,3 odsto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca, najprije zbog požara, suše i pandemije koronavirusa, saopštila je u srijedu australijska statistička kancelarija (ABS), prenosi SEEbiz.

Na godišnjem nivou, rast ekonomije u prva tri ovogodišnja mjeseca usporio je na 1,4 odsto.

"To je najslabiji rast od septembra 2009. godine kada je Australija bila usred globalne finansijske krize, a obuhvata tek početak ekonomskih posljedica prouzrokovanih koronavirusom", kazao je glavni ekonomista u ABS-u, Bruce Hockman.

Ministar Josh Frydenberg rekao je da Australija ulazi u recesiju po prvi put u 29 godina.

Australija nije bila u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, od 1991. godine, postavivši novi rekord među razvijenim zemljama kada je u pitanju kontinuirani rast, iako je rast zadnjih godina usporio.

Podaci za drugi kvartal biće objavljeni u septembru kada će i službeno saopštiti o prvoj recesiji u tri decenije.

Frydenberg je kazao da će pad ekonomije u drugom tromjesečju biti daleko izraženiji.

"To je procjena na temelju podataka koje sam dobio iz Ministarstva finansija o tome šta se očekuje u drugom kvartalu", rekao je Frydenberg novinarima nakon objave izvještaja ABS-a.

Prije koronakrize, ta 13. najveća svjetska ekonomija, jedina u grupi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja nije zapala u recesiju tokom globalne finansijske krize, bila je na putu da ove godine ostvari prvi višak u budžetu u 12 godina.


Izvor: MINA News