02-06-2021

Autorsko veče Ninoslave Zlatković: Koncert "Koja je ono djevojka" u Petrovcu

U prostorijama Crvene komune u Petrovcu, u subotu, 5. juna sa početkom u 19h, biće održan koncert “Koja je ono djevojka?” u organizaciji Nevladinog udruženja “Ars Nova” iz Budve, a u saradnji sa JU Galerije i muzeji Budve.



Autorsko veče Zlatković Ninoslave, kompozitorke i profesorice, čine pjesme budvansko-paštrovskog kraja koje je autorka selektovala i umjetnički uobličila za solo-glas i klavir.

Pjesme budvansko-paštrovskog kraja izvodi vokalni duo pod nazivom “ Vox feminae” koga čine:

- Bojana Pejanović, solo-pjevačica i profesorica pjevanja u muzičkoj školi u Baru i
- Zlatković Ninoslava, klavir, profesorica u Muzičkoj školi u budvi i kompozitorka.

Gost koncerta je Danijela Nikolić, sopran i dirigentica crkvenog hora u Budvi, a moderatorka je Radmila Knežević, pesnikinja, dramska umjetnica i pedagog.

Projekat je finansirala Opština Budva.

Ulaz je slobodan.



P R O G R A M

„KOJA JE ONO DJEVOJKA?“


Autorsko veče Zlatković Ninoslave

1. Pade cvetak nerandže (Budva, Paštrovići )
2. Soko leti visoko (Petrovac )
3. Ovo je darov dar (Petrovac )
4. Koja je ono djevojka? (Petrovac)
5. Na slavu se sleglo sve selo(Budva)
6. Soko leti preko Budve grada (Budva)
*****
Gosti večeri
7. Praskvica (poezija) – Radmila Knežević, autorka i moderator večeri
8. Žito žnjela ( Kosovo i Metohija, Orahovac) - Danijela Nikolić, sopran
*****
9. Primorkinja konja jaše (Budva, Paštrovići)
10. Kad se pripeh na vrh grada ( Petrovac)
IZVODI DUO Vox Feminae:
- Bojana Pejanović – sopran
- Ninoslava Zlatković – klavir, kompozitorka


Ninoslava Zlatković- klavir, autorka

Studirala kompoziciju i teoriju muzike, a nakon završenih studija radila kao profesor u srednjoj muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Prištini. Bila predsjednica Muzičke omladine Prištine i Muzičke omladine Kosova i Metohije 4 godine. Jedna od osnivača Gradskog kamernog orkestra u Prištini 1996 godine, čiji je bila i umjetnički rukovodilac nekoliko godina. Učesnica mnogih kulturno-umjetničkih manifestacija u zemlji i inostranstvu. Unazad 20-tak godina nastanjena je u Budvi, gdje radi kao profesorica u Muzičkoj školi u kojoj je vršila funkciju direktorice 11 godina. Posvećena je muzičkom stvaralačkom radu,klavirskom sviranju, ali i književnom pisanju.

Od značajnijih kompozicija ističu se : ”Without the mind” djelo za gudački orkestar, “Poslednji, možda” za simfonijski orkestar, “Dyptih” za flautu, klarinet i klavir, “Sub rosa” za kamerni sastav, Toccata za klavir, Sonatina za 2 violine, „Passus primus de visione“ za 2 klavira i 2 perkusionista i dr.djela umjetničke muzike, a bavi se i obradama pjesama u jazz maniru. Dobitnica nagrada na državnim takmičenjima na klaviru i kao član raznih kamernih sastava,a nagrađivana i za književni rad. Iza sebe ima nekoliko autorskih večeri.

Bojana Pejanović- sopran

Iz Bara, diplomirala 2009 godine u Beogradu na Fakultetu muzičkih umjetnosti na odsjeku solo-pjevanje.Usavršavala se kod prof.Lilly Ilyeva, a dobitnik je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih nagrada.Ostvarila se podjednako u izvođenju operskog, ali i kamernog repertoara. Značajnije uloge imala je u operi „Figarova ženidba“W.A.Mocarta, Glukovom „Orfeju“, Pučinijevoj operi „Sestra Anđelika“ sa kojom je gostovala u Sloveniji i Austriji i dr. Učestvovala je na više gitarskih i drugih festivala u Crnoj Gori i inostranstvu kao članica dueta „Vox 2 feel“ ( glas i gitara) pjevajući djela Baha, Hendla, Vivaldija, de Falje i dr velikana. Radila niz godina kao profesor solo-pjevanja u Muzičkoj školi u Budvi, a od 2019 u Muzičkoj školi u Baru. Kao pedagog sa učenicima postiže značajne rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Danijela Nikolić – sopran

Od djetinjstva se bavi muzikom.Klavir je završila u Budvi, a komponuje od srednje muzičke škole, na inicijativu svoje profesorice klavira.
Učila paralelno teoretski odsjek I solo-pjevanje, što je ostavilo traga na pisanje kompozicija za glasove – solo-pjesme i horske kompozicije. Pošto je od malena pjevala u crkvenom horu „Sveti Jevstatije Prevlački“, u kome je i dirigent , veliki broj kompozicija je posvetila horskoj duhovnoj muzici, komponujući solo-pjesme na tradicionalne, ali I stihove modernih pjesnika.
Inspiraciju nalazi u srednjevjekovnoj muzici.
Crkveni hor vodi od 2007. a prvo autorsko veče je imala 2020.


Radmila Knežević,književnica i dramska umjetnica

Bavi se glumom, režijom, pisanjem i dramskom edukacijom. Višestruko nagrađivana za svoja književna i dramska stvaralaštva. Članica mnogobrojnih umjetničkih Udruženja. Djela su joj prevođena na ruski, njemacki i engleski jezik, a predstave igrane na festivalima širom zemlje. Direktorica je festivala "Male morske pjesme i priče" (koji se održava u Budvi) i Dramskog studija. Zastupljena u antologijama i lektiri za osnovnu školu u Srbiji.