13-10-2020

Banke odobrile 32 odsto manje kredita

Crnogorske poslovne banke su, u prvih šest mjeseci, odobrile 385 miliona eura novih kredita, što je za 32 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Banke odobrile 32 odsto manje kredita | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Znatno slabiji plasman se tumači kao posljedica zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, pišu Dnevne novine.

“U odnosu na isti period prethodne godine odobreno je 180,9 miliona EUR ili 32 odsto manje novih kredita. Ročna struktura novoodobrenih kredita pokazuje da je dominantan dio ovih kredita, 249,5 miliona eura ili 64,8 odsto, odobren na rok duži od jedne godine”, navodi se u novom izvještaju Centralne banke (CBCG).

U ročnoj strukturi novoodobrenih kredita evidentno je smanjenje učešća dugoročnih kredita u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iznosio 75,6 odsto.

Namjenska struktura novoodobrenih kredita pokazuje da tokom prvih šest mjeseci tekuće godine dominantan dio od 169,5 miliona EUR ili 44 odsto čine krediti za likvidnost, nakon čega slijede gotovinski krediti sa 82,8 miliona eura ili 21,5 odsto.

CBCG je objavila i način finansiranja poslovnih banaka tokom prvih šest mjeseci ove godine.

Najznačajniji izvor ino finansiranja banaka tokom prvih šest mjeseci ove godine su depoziti, odosno štednja nerezidenata.

U strukturi ino depozita dominiraju depoziti nerezidenata sa 448,6 miliona EUR ili 60 odsto, koji bilježe pad od 8,8 miliona EUR ili 1,9 odsto u odnosu na decembar prošle godine, odnosno pad od 43,2 miliona EUR ili 8,8 odsto u odnosu na jun prošle godine.

“Drugi po značaju ino deponent su strane kompanije sa 250,2 miliona EUR ili 33,4 odsto učešća, koje bilježe pad u odnosu na kraj prethodne godine u iznosu od 52,5 miliona EUR ili 17,3 odsto” navodi se u Izvještaju.

Iznos od 45,6 miliona EUR ili 6,1 odsto deponovan je od strane stranih finansijskih institucija. Na sve ostale ino izvore se odnosilo 0,5 odsto.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine strana aktiva je bila konstantno niža od strane pasive, pa je na kraju marta neto strana aktiva iznosila 589,3 miliona eura.

Razlika između strane aktive i pasive povećana je u odnosu na kraj prethodne godine, kada je iznosila 503,9 miliona EUR, kao i u odnosu na jun prošle godine kada je iznosila 377,3 miliona EUR.

Odnos strane pasive i ukupne bilansne sume banaka pokazuje da nerezidenti finansiraju 25,7 odsto ukupne aktive banaka, dok se 12,8 odsto bilansne sume banaka odnosilo na potraživanja banaka od nerezidenata.


Mina