15-04-2020

Begić: Moguće povećanje broja novooboljelih

U Crnoj Gori narednih dana može se očekivati povećanje broja slučajeva obolijevanja od COVID 19, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić, navodeći da je relativno mali broj slučajeva posljednjih dana izazvao opuštanje kod građana.



On je, na konferenciji za novinare, kazao da se kod oboljelog iz Plava trenutno sprovode epidemiološka istraživanja.

Kako je kazao, slučaj iz Plava nosi jedan ozbiljan epidemiološki potencijal.

Begić je rekao da su pored anketiranih članova porodice, anketirani i uzorkovani i određeni zdravstveni radnici koji su sa pacijentom imali neposredan kontakt.

Kako je naveo, prema informacijama sa kojima raspolažu, zdravstveni radnici su nosili ličnu zaštitnu opremu.

Govoreći o slučaju novooboljelog iz Plava, on je naveo da je u beranskoj bolnici privremeno obustavljen prijem drugih pacijenta i uveden restriktivan režim rada.

„Treba da budemo spremni da u narednim danima očekujemo povećanje broja slučajeva. Samo jedan novopozitivni može da predstavlja veliki epidemiološki rizik i zbog toga i dalje moramo strogo da se pridržavamo mjera“, istakao je Begić.

Na pitanje da li će tokom Vaskršnjih praznika biti pooštrene mjere, Begić je odgovorio da ne vidi razlog zbog kog bi one bile pooštrene.

„Mjere su takve kakve jesu, dale su rezultate, tako da trenutno na terenu ne postoji nijedan razlog zbog kog bi one bile pooštrene“, naveo je Begić.

Komentarišuću to što je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da države koje planiraju da uvedu ublažene mjere prethodno treba da sačekaju dvije sedmice, Begić je kazao da je period inkubacije 14 dana i da je to period tokom kojeg se od posljednjeg slučaja dalje može očekivati sekundarno oboolijevanje.

„Taj period se može iskoristiti i za posmatranje, odnosno za učenje od drugih, da bi se mjere koje su predviđene mogle prilagođavati u hodu kako bi njihov rezultat bio najbolji“, rekao je Begić.

Na pitanje da li se građani, ukoliko se nastavi ovakav ili smanji trend obolijevanja, mogu nadati ublažavanju mjera u prvoj polovini maja, Begić je odgovorio da je rano govoriti o popuštanju mjera.

„Jer svako popuštanje mjera rezultuje skokom obolijvanja i mi to ne možemo sebi dozvoliti“, dodao je Begić.

Na pitanje koliki je trenutno udio asimptomatskih osoba u ukupnom broju pacijenta sa novim koronavirusom, Begić je kazao da se prema podacima IJZ-a taj udio kreće oko 20 odsto, ali je na terenu teško razlučiti da li je neko apsolutno asimptomatski pa nema nijedan simptom, ili se radi o jako blagim simptomima.

On je kazao da je od početka dešavanja sa koronavirusom do danas ukupno urađeno 3.874 testova u laboratorijama Instituta.

Direktor Instituta za bolesti djece Kliničkog centra (KCCG) Saša Radović kazao je da se u KCCG na liječenju nalazi 16 pacijenata, od čega je deset na Infektivnoj klinici i oni su dobrog opšteg stanja.

Kako je naveo, u Internoj klinici u jedinici poluintenzivnog liječenja su tri pacijenta i oni su stabilnog vitalnog stanja.

„U jedinici intenzivnog liječenja su takođe tri pacijenta, od kojih su dva na respiratoru, što ukazuje na ozbiljnost njihovog stanja“, rekao je Radović.

On je naveo da je u Opštoj bolnici u Nikšiću hospitalizovano sedam pacijenta, u Opštoj bolnici Berane četiri i u Opštoj bolnici u Baru sedam, od kojih je danas jedan otpušten.

Kako je kazao Radović, svi oni su urednog vitalnog statusa.

On je rekao da je od ukupnog broja oboljelih od COVID 19, 41 djete bilo zaraženo koronavirusom i samo jedno je zahtijevalo hospitalitaciju.

Na pitanje da li među do sada izliječenim pacijentima od koronavirusa u Crnoj Gori ima recidiva, odnosno izliječenih koji su ponovo inficirani, Radović je odgovorio odrično.




Izvor: Mina