02-12-2023

Blagodeti vode s limunom

Postoji mnogo tvrdnji o blagodeti vode s limunom, od njenih navodno "detoksikacionih" svojstava do sposobnosti da vas bolje hidratizira od obične vode, ali da li su one legitimne?

Blagodeti vode s limunom | Radio Televizija Budva

ilustracija (Foto; Pixabay)

Prema dijetetičarki Alisi Ramsej nema dokaza koji pokazuju da voda s limunom više hidrira od obične vode.

“Jedan od razloga zašto bi ljudi mogli da zaključe da su bolje hidrirani kad pređu na vodu s limunom je taj što je ljudima ponekad lakše da piju vodu s ukusom nego običnu vodu pa ako vam to pomaže da pijete više vode u cjelini, to je sjajno”, pojasnila je dijetetičarka za Yahoo Life.

Jedna stvar koju voda s limunom ima je malo vitamina C, jer je limun citrusno voće. Međutim, stručnjaci smatraju da to nije dovoljan argument da podupre tvrdnju da je voda s limunom zbog toga puno bolja od obične.

Važno je da ostanemo hidrirani kako bi naši bubrezi optimalno funkcionisali i vršili detoksikaciju, ali limun nije nužan za odvijanje ovog procesa niti ima dokaza da vitamin C dodatno podstiče taj proces.

S druge strane, limun ima neke druge benefite poput pomoći pri varenju zahvaljujući pektinu, topivim vlaknima koje sadrži.

Dakle, ključno je da unosimo vodu kako bismo hidrirali tijelo. Neke ljude je moguće natjerati da dodatno unose vodu tako da je piju s limunom, a za one druge kojima ne odgovara ni obična voda niti ona s limunom, stručnjaci predlažu čajeve, krastavce, voće ili bilo šta drugo što može dati malo ukusa.