20-01-2021

Boljević: Ruska vakcina vrlo brzo stiže u Crnu Goru

Dr Sergej Boljević sa Sečenovskog univerziteta u Moskvi, koji je i prvi Crnogorac koji je primio obje doze ruske vakcine, kazao je da Crna Gora pregovara o nabavci ruske vakcine Sputnjik V, te da je optimista da će to cjepivo u našu zemlju stići vrlo brzo. On kaže da se, nakon što je primio obje doze, osjeća poptuno normalno i da nije imao nikakvih nuspojava.


Foto: Screenshot/RTCG

U Jutarnjem programu TVCG rekao je da je poslije dvije doze vakcine, koju je primio 11. novembra i 2. decembra, potpuni imunitet stekao 22. decembra.

“Dobio sam potpuni imunitet, i potpuno sam zaštićen. To je 42 dana poslije prve doze”, dodao je Boljević.

Navodi i da ruska vakcina Sputnjik V pruža imunitet u trajanju do dvije godine.

“Ne manje od godinu dana, do dvije godine čak”, istakao je Boljević.

Pojašnjava da se u vremenu između dvije doze mogu dešavati razne stvari, “čak i da malo prehladi, ali se 42. dan dobija potpuna zaštita”.

“Nuspojave postoje, moja supruga je imala temperaturu 38 stepeni, bolovi u mišićima i zglobovima koji su prošli nakon dva sata. Moja kćerka je juče primila vakcinu, i imala je temperaturu 37,7. Nekiih većih nuspojava nije bilo, a već je vakcinisano dva miliona ljudi. Nije zabilježen nijedan smrtni slučaj”, rekao je Boljević.

Kaže i da se vakcinacija djece do 18 godine ne sprovodi, jer ta populacije, u slučaju obolijevanja, prolazi sa veoma blagom kliničkom slikom.

Na pitanje šta ako je pacijent preležao koronu, Boljević kaže da bi u tom slučaju trebalo pratiti nivo antitijela.

“Nema razlike jeste li ili nijeste preležali. Važno je koliko imate antitijela. Ako ih imate dosta, vakcinacija nije potrebna. Ali čim počnu da padaju, a počeće da padaju nakon pola godina, onda bi se trebalo vakcinisati”, zaključio je Boljević.Izvor: Portal RTCG