07-08-2023

Brodski pretovar za pola godine 780 hiljada tona

U Luci Bar je u prvoj polovini godine pretovareno ukupno 779,65 hiljada tona tereta, što je 26 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je brodski pretovar iznosio 1,05 miliona tona.

Brodski pretovar za pola godine 780 hiljada tona | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixabay.com

“Biznis planom za ovu godinu je za prvih šest mjeseci bio planiran brodski pretovar od 1,08 miliona tona, pa je ostvarenje manje 28 odsto”, navodi se u izvještaju menadžmenta o poslovanju za prvih pola godine.

Od ukupno pretovarenih 779,65 hiljada tona, na rasute terete se odnosi 614,23 hiljade tona, na tečne 114,3 hiljade tona, a na generalne terete 51,11 hiljada tona.

Iz preduzeća su naveli da ohrabruje pretovar nove robe, odnosno robe koja nije bila pretovarena u uporednom periodu prošle godine.

To su kod rasutih tereta ugalj i so, a kod generalnih tereta, granit, aluminijski bileti i magnezit.

Kada je u pitanju poslovanje Luke Bar, u prvih šest mjeseci ostvaren je gubitak od 2,42 hiljade EUR, dok je u istom periodu prošle godine ostvarena dobit od 5,24 miliona EUR.

“Osim smanjenja prihoda za 4,8 miliona EUR, ili 40 odsto, na gubitak u prvom polugodištu značajno su uticali i povećani troškovi poslovanja u odnosu na uporedni period i to troškovi ostalih usluga (Dekra), troškovi amortizacije, otpis potraživanja od kupaca indirektnom metodom preko 12 mjeseci, troškovi materijala i troškovi transportnih usluga”, objasnili su iz kompanije.