24-09-2020

Careviću potvrđeno povjerenje, na čelu opštine Budva do 2024. godine

Kandidat za predsjednika i nosilac liste ”Za budućnost Budve” Marko Bato Carević, većinom glasova odbornika izabran je na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta za predsjednika Opštine Budva u narednom četvogodišnjem mandatu.

Careviću potvrđeno povjerenje, na čelu opštine Budva do 2024. godine | Radio Televizija Budva

Izbor Carevića podržalo je 19 odbornika od ukupno 33 u novoformiranoj skupštinskoj većini.

Za izbor Carevića na mjesto predsjednika Opštine Budva glasali su odbornici koalicije “Za budućnost Budve- Marko Bato Carević”, Demokrata, dok su, osim Carevića, uzdržani bili odbornik SDP Petar Odžić i odbornik URA Blažo Rađenović.

Današnjem zasijedanju ne prisustvuje 11 odbornika koalicije DPS, SD, LP i Crnogorske.

Carević je funkciju predsjednika Opštine Budva obavljao od 5. januara prošle godine, dok ga u junu ove godine nije smijenila tadašnja skupštinska većina koju su činili odbornici DPS, SD, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Nakon izbora za predsjednika Opštine Carević se obratio odbornicima i iznio svoje lične poglede o stavrima čije je rješavanje prioritetno u narednom mandatu.

Mikijelj: Rezultati izbora pokazali da građani žele Carevića za predsjednika

Predstavnik predlagača, odbornik Mladen Mikijelj iz redova kolacije “Za budućnost Budve” rekao je da je zadovoljstvo što ponovo sa istog mjesta nakon godinu i devet mjeseci može ponovo da predloži gospodina Marka Bata Carevića za predsjednika Opštine Budva.

“Rezultati izbora u Budvi nedvosmisleno su pokazali da građani žele Marka Bara Carevića na mjestu predsjednika Opštine, kao i to da žele realizaciju izbornog programa koalicije “Za budućnost Crne Gore” u narednom četvorogodišnjem mandate. Obzirom na sam rad gospodina Carevića u proteklih godinu i devet mjeseci za mene ti izbori definitivno nisu iznenađenje”, istakao je on.

On je podsjetio da se Carević uključio u politiku 2016. godine i dao puni doprinos da se zajedno sa koalicionim partnerima pronađe kompromis koji je, kako je naveo Mikijelj, definitivno značio kraj vladavine DPS-a u Budvi.

“Tokom prve dvije godine mandata Dragana Krapovića, prihvatao je sve one predloge I odluke koje je ta adminstracija kandidovala, a koje su bile u interesu našeg grada. U januaru 2019. Godine izabran je za predsjednika Opštine, iste godine ostvaren je rekordan rezultat prihova u budžetu. Finansijsku rezultati su do te mjere bili poztiivni da se u septembru mjeseca održao poztiivan rebalans budžeta. U tih godinu I devet mjeseci, koliko je Carević bio predsjednik Opštine, vraćeno je preko 15 milioona duga da se pri tom Opština Budva nije zadužila nijedan jedini euro. Urađeno je preko 50 različitih infrastrukturnih projekatga, vodilo se raučuna o svakom građaninu Budve i o svim sfrerama društvenog života”, kazao je on.

Rađenović: Podržaćemo sve odluke koje budu u korist građana

Blažo Rađenović iz GP URA kazao je da je ova tačka dnevnog reda najznačajnija za budući period od četiri godine kada je u pitanju funkcionisanje i rad lokalne samouprave.

“Rezultati izbora kažu da Demokrate i DF imaju dovoljnu većinu da konstituišu novu vlast, da izaberu predsjednika Skupštine i Opštine. Mi tu u GP URA nemamo nikakav problem. Za sve one odluke ubuduće, koje budu u korist građana, mi ćemo ih podržati i učestvovati u onom dijelu u kojem budemo pozvani da damo svoje mišljenje i oko nekih krucijalnih stvari i principa damo svoj doprinos. Bitno je napomenuti da 2016. godine, koalicija koja je tada činila vlast, imala je ukupno 17 odbornika i mi smo dali veliki doprinos u razvlašćenju jednog totalitarnog sistema koji je do tada napravio veliku štetu svim građanima i opštinskom budžetu”, rekao je Rađenović.

Podsjetimo, prije izbora predsjenika, poništena Odluka o poništavanju Odluke SO Budva od 27. juna ove godine, a koja se odnosi na razrješenje predsjednika Opštine Nikole Divanovića, koji je na ovu funkciju, kako se navodi u obrazloženju, izabran na 38. sjednici lokalnog parlamenta, na mandat od četiri godine.

Odbornici su u prvom dijelu zasijedanja usvojili prve četiri tačke dnevnog reda, koje se odnose na Rješenja o imenovanju Odbora za Statut i propise, za finansije privredu i razvoj, za planiranje i uređenje prostora, komunalno stambenu djelatnost i imenovanje Odbora za društvene djelatnosti i međuopštinsku i međunarodnu saradnju.

Na današnjoj trećoj sjednici lokalnog parlamenta, koju je predsjednik SO Budva Krsto Radović zakazao po hitnom postupku, poništene su odluke donijete na sjednici u konferencijskoj sali Turističkog naselja “Slovenska plaža”, kada je tadašnja odbornička većina iz redova DPS, SD, Crnogorske i odbornik Stevan Džaković smijenila Carevića i Radovića sa mjesta predsjednika Opštine i Skupštine opštine.

Ostavke na mjesta odbornika SO Budva danas su podnijeli Katarina Kaženegra i Predrag Jelušić sa izborne liste "Za Budvu! Za Crnu Goru" Milo Đukanović! DPS - SD - Crnogorska - LP", zbog obavljanja direktorskih funkcija u HG Budvanska rivijera i JP Morsko dobro, a u skladu sa Zakonom o spriječavanju korupcije




D.B.