13-08-2022

Četiri namirnice koje su odlične za varenje i mršavljenje

Prema nutricionistkinji Megan Rosi, stručnjaku za zdravlje crijeva, pogrešno razmišljamo o gubitku kilograma. "Kada se fokusiramo na kalorije, potpuno zaboravljamo na mikrobiom crijeva i koliko je to važno za regulisanje metabolizma", upozorava ona.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Prema nutricionistkinji Megan Rosi, stručnjaku za zdravlje crijeva, pogrešno razmišljamo o gubitku kilograma.

"Kada se fokusiramo na kalorije, potpuno zaboravljamo na mikrobiom crijeva i koliko je to važno za regulisanje metabolizma", upozorava ona.

“Mnogi ljudi misle ‘ako pokušavam da izgubim masno tkivo, ne želim da jedem masnoću’, ali zapravo, masnoća vam može pomoći da duže ostanete siti”, objašnjava Rosi i dodaje da masnoća takođe štiti žive mikrobe koji se nalaze unutar jogurta, a ti mikrobi mogu da pomognu u regulaciji metabolizma crijeva.

Kinoa

Možda ćete se iznenaditi kad vidite žitarice na ovom popisu hrane, ali prema Rosi, žitarice cijelog zrna zapravo su povezane sa zdravijom tjelesnom težinom.

“Vidjela sam u proteklih 15 godina da žitarice cijelog zrna čine čuda za upravljanje težinom”, objašnjava ona.

Sirće

“Sirće je takođe jako dobro. Znamo da može da pomogne u hranjenju crijeva”, kaže Rosi.

Ne samo da proces fermentacije pomaže u podsticanju rasta crijevnih mikroba dobrih za vas, već kisjela svojstva jabukovog sirćeta, posebno sirćetne kiseline, čak mogu da dovedu do osećaja sitosti, piše Mindbodygreen.

Čija sjemenke

Konačno, imamo čija sjemenke:

“Ovo je još jedan sjajan izvor omega-3 kisjelina na biljnoj bazi”, napominje Rossi, a prepune su proteina i vlakana. Samo dvije kašike čija sjemenki daće vam oko 140 kalorija, četiri grama proteina, sedam grama nezasićene masti i 11 grama vlakana.

N1