03-03-2022

Cijena vožnje nepromijenjena, poslovanje neodrživo

Poslovanje taksi i autobuskih prevoznika je otežano i suočavaju se sa finansijskim problemima usljed učestalog povećanja cijena goriva. Auto-taxi preduzetnici članovi Sindikata strukovnih taksista Crne Gore i predstavnici autobuskih prevoznika održali su sastanak povodom preduzimanja daljih koraka i rješavanja problema sa kojima se susrijeću. Dogovoreno je da cijena prevoza još uvijek ostane ista, dok se ne nađe najbolje rješenje.

Cijena vožnje nepromijenjena, poslovanje neodrživo | Radio Televizija Budva

Foto: Media biro

Iz NVO "Klaster prevoza" Davor Dokić kazao je, za Portal RTCG, da karta gradskog prevoza mora poskupiti, samo što još uvijek nemaju dogovor o cijenama, jer se cijene eurodizela mijenjaju sa tendencijom daljeg poskupljenja.

Na sastanku autobuskih prevoznika dogovoreno je, kako kaže, da se Ministarstvu finansija uputi predlog koji bi bio proslijeđen Skupštini Crne Gore o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, u kojem traže da se linijskim prevoznicima vraća cjelokupan iznos akcize, a vanlinijskim da se vrati pravo na povraćaj dijela plaćene akcize u iznosu od 0,181€/l.

Ministarstvo finansija bi, dodaje, bio predlagač tih izmjena i dopuna.

Dokić ističe da je poslovanje autobuskih prevoznika sada veoma teško, s obzirom da vanredna situacija traje pune dvije godine, usljed pandemije korona virusa, a da se na sve to nadovezalo i ovo poskupljenje izazvano sukobom u Ukrajini.

"U Crnoj Gori je politička situacija veoma komplikovana, Vlada g.dina Krivokapića je smijenjena, nova nije izabrana, tako da protesti u ovom trenutku nijesu mogući, ali čim se izabere nova Vlada, sigurno ćemo tražiti prijem u Ministarstvo finansija da pokušamo da riješimo problem izazvan poskupljenjem goriva", kazao je Dokić.

Povodom ovog problema, kaže, u prethodnom periodu su se više puta obraćali Ministarstvu finansija i Ministarstvu ekonomskog razvoja, međutim po informacijama koje posjeduju, a koje im je dao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, predlog koji je Ministarstvo finansija uputilo u Skupštinu Crne Gore nije dobio potrebnu većinu, tako da je ovo pitanje ostalo neriješeno.

"Od trenutka izglašavanja nepovjerenja Vladi g.dina Krivokapića, nijesmo se zvanično obraćali nikome, jer smo čekali izbor nove Vlade, ali kako sada stvari stoje, to neće ići tako brzo", poručuje Dokić.

Predsjednik Sindikata strukovnih taksista Crne Gore Borislav Pavlović kazao je, za Portal RTCG, da je Izvršni Odbor SSTCG, na jučerašnjoj sjednici, donio odluku da auto-taxi preduzetnici članovi SSTCG, i pored divljanja cijena goriva i otežanog poslovanja, neće povećati cijene svojih usluga.

"Predsjednik SSTCG je upoznao IO o rezultatima razgovora obavljenih sa predstavnicima autobuskih prevoznika (Claster prevoza CG) i predstavnicima PD koji se bave auto-taxi prevozom, (Unija taxi prevoza pri Uniji poslodavaca Crne Gore), na temu zajedničkih aktivnosti po pitanju, sve težeg poslovanja izazvanog između ostalog i konstantnog poskupljenja goriva i enormnim rastom troškova života", poručio je Pavlović.

On navodi da su predstavnici autobuskih prevoznika poslije konsultacija sa svojim članovima, prihvatili poziv SSTCG, da prisustvuju zajedničkom sastanku, na kom bi se odlučilo o načinu djelovanja prema Skupštini i Vladi Crne Gore, a predstavnici PD koji se bave auto taxi prevozom će danas na svom sastanku odlučiti da li će prihvatiti poziv i prisustvovati sastanku.

"Kako se nadležni duži period oglušuju na naše dopise i zahtjeve koje iznosimo u njima, jedna od opcija su i protesti", poručio je Pavlović.