31-01-2020

Cijene nafte pale zbog širenja koronavirusa

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 59 USD zbog širenja koronavirusa širom svijeta, dok je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) najavila da bi mogla da pomjeri redovni sastanak.


Foto: Pixabay

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 1,29 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,52 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,07 USD nižoj cijeni, od 52,26 USD, prenosi HRportfolio.

Zemlje širom svijeta uvele su karantine za svoje državljane evakuisane iz kineskog grada Vuhana kako bi spriječile širenje epidemije koja je u Kini do sada odnijela 170 ljudskih života.

Na tržištima strahuju i od negativnog uticaja epidemije na drugu ekonomiju svijeta i potražnju za naftom.

Tržišta dionica širom svijeta danas su bilježila pad pa je indeks MSCI, koji prati kretanje dionica u 49 zemalja, oslabio 0,5 odsto.

Velike multinacionalne kompanije zatvaraju ogranke u Kini, a aviokompanije širom svijeta obustavljanju ili smanjuju direktne letove prema Kini zbog upozorenja vlada građanima da izbjegavaju putovanja u tu zemlju i naglog pada broja putnika.

U takvom okruženju alžirski ministar energetike Mohamed Arkab izjavio je da bi OPEC-ov redovni sastanak mogao biti pomjeren i umjesto u martu održan u februaru.

Olivier Jakob iz savjetodavne kompanije Petromatrix kazao je da tržište pokreću Azija i kineski virus i da aktuelni trend može promijeniti samo hitni sastanak OPEC-a.

Cijene je dodatno pritisnuo službeni podatak o rastu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice, za 3,5 miliona barela.

Analitičari su očekivali da će porasti za oko pola miliona barela.

Porasle su i zalihe benzina, dostigavši rekordan nivo od 261,1 milion barela.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 61,04 USD, što znači da je bila 37 centi veća nego prethodnog dana trgovanja.