01-06-2023

Crna Gora dio akcije Europola, uhapšeno 212 ljudi zbog trgovine ljudima

U velikoj akciji Europola između 8. i 15. maja 2023. godine u 44 zemlj,e uključujući i Crnu Goru, uhapšeno je 212 ljudi, a identifikovano je 138 osumnjičenih osoba za trgovinu ljudima. Kako je saopšteno iz Europola, operaciju "Globalni lanac", predvodila je Austrija, zajedno sa Rumunijom, a koordinirali su Europol, Fronteks i Interpol. U akciji je identifikovano 1.426 potencijalnih žrtava, a pokrenute su 244 nove istrage.


Foto: Guliver

"Zajedničke akcije uključivale su širok spektar organa za sprovođenje zakona, uključujući policiju, imigracionu i graničnu kontrolu, saobraćajnu policiju, socijalne službe i agencije za zaštitu dece. U zajedničkim naporima protiv trgovine ljudima identifikovano je 212 hapšenja i 138 osumnjičenih trgovaca ljudima Konstantne radnje izvršenja na terenu dovele su do 212 hapšenja i identifikovanja 1.426 potencijalnih žrtava, dok su pokrenute 244 nove istrage", saopšteno je iz Europola.

Vlasti su, kako je saopšteno, bile prisutne na graničnim prelazima i glavnim transportnim čvorištima kako bi identifikovale potencijalne žrtve i osumnjičene, a zemlje su prilagođavale svoje operativne aktivnosti vrstama trgovine ljudima koja preovladavaju u njihovim regionima.

"Ukupno je praćeno 8.644 leta, dok su aktivno nadgledana 3.984 granična prelaza. Europol, Fronteks i Interpol koordinirali su operaciju u jedinstvenom naporu da udruže snage protiv trgovaca ljudima koji su aktivni širom svijeta", navode u Europolu.