30-01-2020

Crna Gora na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji

Crna Gora će od 23. maja do 29. novembra učestvovati na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.


Foto: Getty images/Ilustracija

Bijenale arhitekture u Veneciji smatra se najznačajnjom globalnom manifestacijom koja prezentuje savremena dostignuća i tendencije iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva.

Iz Ministarstva su kazali da su raspisali međunarodni konkurs za izbor autorskog tima, koncepta i sadržaja crnogorske postavke na Bijenalu, a konkurs je otvoren od 24. januara do 7. februara.

Iz tog resora pozvali su sve zainteresovane autore ili autorske timove da se prijave na međunarodni konkurs koji je u toku, a koji će omogućiti da među pristiglim radovima bude odabran adekvatan rad za predstavljanje Crne Gore na međunarodnoj izložbi u Veneciji.

Kako su naveli, komesar ovogodišnje crnogorske postavke na Bijenalu je glavni državni arhitekta Dragan Vuković, dok je kuratorka Svetlana Perović.

„Teorijski okvir, kao početni odgovor na temu, naslovljen „Ka transaktivnoj prostornoj percepciji“, postavila je Perović. Od ovogodišnjeg crnogorskog predstavljanja očekuje se eksperiment-nekonvencionalni, radikalni, transdisciplinarni odgovor na temu Bijenala, sa krajnjim ciljem oprostorenja nestandardne postavke u paviljonu Crne Gore i prepoznatljivog globalnog odjeka predstavljanja“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će ukupan sadržaj predstavljanja Crne Gore biti prezentovan u katalogu izložbe sa naučnom recenzijom od strane međunarodnih eksperata.

U sklopu trajanja Bijenala, kako su dodali, planirano je organizovanje predavanja i međunarodne debate, uz aktivno učešće naučnika, edukatora, studenata i drugih zainteresovanih aktera u procesu.

„Temu „Kako ćemo živjeti zajedno?“ postavio je ovogodišnji umjetnički direktor izložbe Hašim Sarkis, koji poziva na osmišljavanje novih prostora u kojima ćemo živjeti velikodušno zajedno i upućuje na traganje za novim dogovorima o prostoru i novim geografijama udruživanja koje zahtijevaju globalno djelovanje“, dodaje se u saopštenju.