18-01-2023

Da li je bezbjedno uzimati paracetamol i ibuprofen zajedno

Ponekad jedna vrsta lijeka protiv bolova jednostavno nije dovoljna. Stoga mnogi kada osjećaju jake bolove posežu za različitom vrstom ljekova, a najčešće su to paracetamol ili ibuprofen. Da li se ove dvije vrste ljekova mogu kombinovati?

Da li je bezbjedno uzimati paracetamol i ibuprofen zajedno | Radio Televizija Budva

(Foto: pixabay)

Ako imate 16 ili više godina, savjet NHS-a je da je savršeno sigurno uzimati paracetamol i ibuprofen zajedno, prenosi klix.ba.

Možete odabrati da uzmete obje tablete u isto vrijeme ili da ih pijete u određenom vremenskom razmaku. Naprimjer, možete rasporediti svoje doze za četiri sata u razmaku od dva sata.

Postoje i ljekovi bez recepta koji kombinuju paracetamol i ibuprofen, tako da vam nijesu potrebna oba. Međutim, iz zdravstvene službe kažu da treba dobro razmisliti da li su vam zaista potrebna oba lijeka.

Ako se i nakon tri dana samoliječenja ne osjećate bolje, možda bi trebalo da posjetite svog ljekara opšte prakse.

Koja je razlika između ibuprofena i paracetamola?

Ova dva lijeka djeluju različito na smanjenje bola. Glavna razlika je u tome što ibuprofen ima protivupalno djelovanje, dok paracetamol nema.

Oba lijeka se mogu uzimati svaka četiri sata i koristiti za ublažavanje bolova i kontrolu temperature. Međutim, ibuprofen je efikasniji u ublažavanju upale, što ga čini nesteroidnim protivupalnim sredstvom (NSAID).

Upala se javlja iz raznih razloga može biti znak infekcije ili je odgovor tijela na oštećenje. Ibuprofen se može uzimati za ublažavanje artritisa, menstrualnih bolova, bolova u leđima ili zubobolje.

Druga glavna razlika je u tome što se ibuprofen nikada ne smije uzimati na prazan želudac jer može da iritira sluznicu i uzrokuje čireve ili krvarenje.

Ibuprofen je najefikasniji kada se uzima s hranom ili odmah nakon nje. Paracetamol ne treba uzimati nakon jela i obično se može sigurno uzimati s drugim ljekovima.