22-07-2022

Dato uputstvo za postupanje u slučajevima nasilja u porodici

U predmetima formiranim po krivičnim prijavama za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici od ovlašćenih policijskih službenika potrebno je obavezno pribaviti informacije o procjeni rizika za žrtvu i njenom stanju, smatra vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović.

Dato uputstvo za postupanje u slučajevima nasilja u porodici | Radio Televizija Budva

Foto. arhiva

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) saopšteno je da je Jovanović svim osnovnim državnim tužilaštvima (ODT) dala Uputstvo opšteg karaktera za postupanje u predmetima za krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Uputstvo je, kako su naveli, dostavljeno svim ODT, koja su nadležna za to krivično djelo, radi jedinstvene primjene zakona.

„U predmetima formiranim po krivičnim prijavama za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici od ovlašćenih policijskih službenika potrebno je obavezno pribaviti informacije o procjeni rizika za žrtvu i njenom stanju posebno da li ima tjelesne povrede“, kazala je Jovanović.

Ona je rekla da je u tim predmetima potrebno pribaviti podatke iz evidencija o posjedovanju vatrenog oružja za prijavljenu osobu, kao i o ranijima prijavama nasilja.

U skladu sa uputstvom, državni tužioci svih ODT-a zahtijevaće pretres stana i drugih prostorija, uvijek kada postoji sumnja da izvršilac posjeduje vatreno oružje - legalno ili ilegalno, i privremeno oduzimati oružje.

Iz VDT-a su saopštili da će kod legalnog oružja policijskim službenicima biti dat nalog za pokretanje upravnog postupka za oduzimanje oružja izvršiocu krivičnog djela nasilja u porodici.

„Radnje koje će državni tužioci ODT-a biti u obavezi da preduzmu su i pribavljanje podataka o krivičnoj i prekršajnoj evidenciji za osumnjičenog, naročito prije donošenja odluke o zadržavanju osumnjičenog, hitno spovođenje saslušanja žrtve - najkasnije u roku od 72 sata od prijave nasilja i predlaganje sudu određivanja pritvora uvijek kada postoji zakonski osnov“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi u uputstvu, ukoliko nema okolnosti koje opravdavaju predlaganje određivanje pritvora, potrebno je sudu predložiti izricanje neke od mjera nadzora iz Zakonika o krivičnom postupku.

Jovanović je u dokumentu navela da se posebna pažnja usmjeri na utvrđivanje da li su djeca prisustvovala nasilju, posredno ili neposredno, a naročito prilikom donošenja odluke u pravcu utvrđivanja statusa žrtve za djecu svjedoke nasilja.

U slučajevima krivičnih djela nasilja u porodici, na osnovu uputstva, neće se primjenjivati institut odloženog krivičnog gonjenja.

U uputstvu se navodi da je obavezno informisati žrtvu o njenom pravu na besplatnu pravnu pomoć i angažovanje povjerljivog lica, i na pogodan način je informisati o zadržavanju osumnjičenog i određivanju pritvora.

Jovanović je u uputstvu navela da se od nadležnog suda obavezno zahtijeva izdavanje naredbe za tjelesni pregled ukoliko žrtva odbije ukazivanje ljekarske pomoći, evidentiranje povreda i ljekarski pregled.