21-02-2023

DF Budva: Na sceni politički pritisak na pravosudne institucije i progon našeg odbornika

Unazad nekoliko dana vodi se orkestrirana politička hajka na odbornika DF u Budvi Mladena Kažanegru i Demokratski front sa namjerom da se naši funkcioneri kriminalizuju i unaprijed osude, saopšteno je iz Demokratskog fronta Budva.


Foto: DF Budva

Oni ističu da kao politički subjekt nisu odmah reagovali, već su, kako su naveli, dali priliku pravosudnim institucijama da ispitaju čitav slučaj u skladu sa zakonskim nadležnostima i djeluju isključivo na osnovu činjenica.

Kako poručuju iz DF Budva, sada je evidentno da se radi o političkoj akciji u susret predsjedničkim izborima koja, smatraju oni, ima za cilj da im nanese štetu a njihove funkcionere predstavi kao kriminalce.

"Ne želeći da ulazimo u detalje slučaja, pravosudne institucije bi trebale da ovaj slučaj, baš kao i bilo koji drugi, sagledaju lišeni bilo kojeg političkog uticaja ali vidimo da se to nije desilo. Čak suprotno, danima se pompezno stvara medijski utisak da se radi o izvršenju teškog krivičnog djela i unaprijed se osuđuje i presuđuje na bazi političke pripadnosti a ne dokaza i činjenica. Sve ovo je dio marketinške strategije naših političkih protivnika kako bi se stvorio lažan utisak da su funkcioneri DF-a slični funkcionerima političko-kriminalne organizacije zvane DPS", poručili su iz DF Budva.

Njihov stav je, kako napominju, uvijek bilo kristalno jasan. Kako poručuju, svako ko je prekršio zakon, treba da odgovara kada se to utvrdi u pravosnažnom postupku.

"Sve do tog trenutka, svaki pojedinac je nevin dok se ne dokaže suprotno. U ovom slučaju je namjerno došlo do zamjene teza pa tako umjesto da se dokaže krivica našem odborniku, on je stavljen u položaj da dokazuje svoju nevinost jer je apriori od strane političkih organizacija proglašen krivim. DF poziva pravosudne institucije da se odupru političkom uticaju i da u konkretnom slučaju postupaju isključivo u skladu sa zakonom, dokazima i činjenicama jer zakon treba podjednako da važi za sve, bio on pripadnik DF ili ne. Takođe, pozivamo medije da poštuju prezumpciju nevinosti svakog pojedinca i da unaprijed ne proglašavaju krivca već da sačekaju okončanje postupka u kojem će se procjenjivati svačija odgovornost za incident koji se dogodio", navode u saopštenju.

Kako napominju, to što neko ne simpatiše DF kao politički subjekt ne daje mu za pravo da unaprijed proglašava krivca isključivo zbog toga što je član Demokratskog fronta, jer, kako su naveli, bez obzira što je do sada bilo dosta pokušaja u tom pravcu, biti član ili funkcioner DF ne znači biti kriminalac.

"Na svu sreću, takva ideja Milivoja Katnića nije zaživjela do kraja, iako zabrinjava to što ona danas nažalost ima svoje sledbenike koji žele da stvore takav medijski utisak. DF posebno osuđuje pokušaje spinovanja da je motiv za incident koji se dogodio nacionalna netrpeljivost jer se tako nešto sigurno ne može inputirati bilo kojem našem članu ili našem političkom djelovanju. Sve ovo predstavlja jeftin medijski pokušaj da se u susret predsjedničkih izbora stvore ponovo nacionalne podjele, podigne tenzija, i još jednom stvori utisak da je Crna Gora ugrožena od DF. Jedini ko je ugrožen od strane DF jeste DPS i sigurno nas neće zaustaviti da na predstoječim predsjedničkim izborima ostvarimo finalni politički trijumf od kojeg se nikada neće oporaviti ni DPS ni njima slični", zaključuje se u saopštenju DF Budva.