28-11-2022

Diplomatske pasoše nepropisno zadržali bivši ministri, poslanici, savjetnici

Diplomatske pasoše je, prema podacima CGO, nepropisno zadržalo najmanje 20 osoba, među kojima je bivši ministar Milojko Spajić, ali i bivši poslanici/e Bogdan Fatić, Nebojša Medojević, Marta Šćepanović i Milo Božović.

Diplomatske pasoše nepropisno zadržali bivši ministri, poslanici, savjetnici | Radio Televizija Budva

(Foto: rtcg.me )

Kako navode u saopštenju CGO, na listi onih čiji pasoši nijesu poništeni po prestanku funkcije nalaze se i bivši državni sekretari Branislav Todorović, Damir Davidović, Andrej Milović i Saša Radulović, a ostali su važeći i pasoši Zorke Kordić, bivše glavne pregovaračice i Svetlane Vukčević, bivše savjetnice predsjednika vlade.

"Zanimljivo je da su po prestanku funkcije poništeni pasoši bivšeg premijera Zdravka Krivokapića i njegove supruge Jasminke, dok su i dalje važeći pasoši njihovo petoro djece, iako na to više nemaju pravo", navode u saopoštenju.

Prema podacima koje je CGO dobio od Ministarstva vanjskih poslova, do 1. novembra 2022, ukupno je bilo važećih 566 diplomatskih i 124 službena pasoša. Ranije je, od 18. marta do 18. jula poništeno 248 pasoša, od čega 186 diplomatskih i 62 službena.

Kako navode u saopštenju, ministar je, koristeći mogućnost iz člana 8 Uredbe, od 18. marta do 18. jula, odobrio izdavanje dodatnih 13 službenih pasoša licima koja po funkciji nemaju pravo na njih, dok za isti period nije bilo odobravanja izdavanje dodatnih diplomatskih pasoša.