02-07-2020

Dr Purić: Prethodna vlast se prema JU Muzeji i galerije odnosila kao prema riznici novca koji se prelivao u privatne džepove

Muzeji predstavljaju trezore i riznice neprolaznih društvenih vrijednosti, a iznošenjem pred javnost tih vrijednosti i njihova primarna zaštitarska uloga se dodatno proširuje na širu kulturološku i obrazovnu sferu formiranja i očuvanja identiteta, saopštila je potpredsjednica OO SNP Budva dr Nada Purić. Kako je kazala, prethodna vlast se, nažalost, odnosila prema JU Muzeji i galerije Budve kao prema riznici novca koji se nemilosrdno prelivao u privatne džepove, tako da je zatečeni dug na dan 31. 03. 2017. godine, kada je postavljeno novo rukovodstvo, iznosio 1.202.873,79 eura.


Saopštenje prenosimo integralno:

Odgovornim i savjesnim vođenjem ove ustanove poslednje tri godine dug je smanjen za 786.701,34 eura, tako da je na dan 31.03.2020. godine iznosio 416.172,45 eura. Osim vraćenog duga stručno upravljanje ovom ustanovom obezbijedilo je u 2018. godini iznos od donacija u vrijednosti od 39.000 eura, što je maksimum od kada postoji Ustanova.

S obzirom da je muzej i turistička destinacija, čuvar duhovne kulture i etno-folklornih vrijednosti, kao i riznica materijalnog nasljeđa, strateškim osmišljavanjem i planskim, kontrolisanim sprovođenjem umrežene turističke i kulturne politike na svim nivoima, sadašnja uprava, u saradnji sa lokalnom vlašću je ostvarila inovativni pristup u planiranju muzejskih sadržaja i aktivne, efikasne i efektivne marketinške promocije. Za tri i po godine ostvareno je preko 80 kvalitetnih izložbenih projekata, održano IV Međunarodno bijenale akta "Marko Krstov Gregović" u Petrovcu, urađeno premještanje i prezentacija antičkog mozaika iz neuslovnog i vlažnog prostora crkve Santa Marija in punta u lapidarijum Muzeja grada Budve. Završena je konzervacija PILONA, kapije antičke Budve iz VII – VI vijeka prije n.e., otkrivene u glavnoj ulici u Starom gradu. Ostvarena je i internacionalizacija Ustanove realizacijom izložbe Salona "Nove realnosti" – "Réalités Nouvelles" u saradnji sa Salonom "Nove realnosti" iz Pariza, kao i značajna kulturna saradnja između Francuske i Crne Gore. Pokrenuta je i izdavačka djelatnost i objavljene, pored ostalog, dvije ključne monografije znamenitih budvanskih slikara: Jova Ivanovića i Sava Pavlovića. U okviru veoma širokog spektra različitih programa spadaju i još mnoge promocije, predavanja, filmske večeri. kamerni kocerti i scenski nastupi, različiti oblici animacija i raznovrsne edukativne radionice.

Ovako se, gospodo iz DPS-a i vaših satelita, odnosi odgovorna lokalna vlast prema svom kulturno – istorijskom nasljeđu i svom identitetu. Uz punu podršku i povjerenje građana Budve, sadašnja vlast, na čelu sa predsjednikom Opštine Markom Batom Carevićem, uspješno će i dalje čuvati i razvijati naš grad i njegove vrijednosti, čineći ga svakim danom sve ljepšim i boljim.