07-02-2023

Društo za kulturni razvoj Bauo organizuje naučnu konferenciju „Poljoprivreda, ruralni i održivi razvoj opštine Budva“

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru će, uz podršku Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni Pijesak“ i novoosnovanog Udruženja Paštrovića iz Petrovca na Moru, 10. i 11. februara u petrovačkom hotelu „Monte Casa“ organizovati multidisciplinarnu naučnu konferenciju po pozivu posvećenu poljoprivredi, ruralnom i održivom razvoju na teritoriji opštine Budva.


Foto: Društo za kulturni razvoj Bauo

"Svečano otvaranje zakazano je za petak 10. februar u 14h u konferencijskoj sali hotela, a istog dana u 18h održaće se okrugli sto s mještanima-poljoprivrednicima, posvećen izazovima i perspektivama razvoja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine Budva, koje ovim putem javno pozivamo", navodi se u saopštenju Društa za kulturni razvoj "Bauo".

Cjelokupni program skupa biće otvoren za javnost, a mediji i svi zainteresovani su dobrodošli da učestvuju u njegovom radu.

Ključni cilj konferencije jeste da se sve brojnije inicjative povratka lokalne zajednice poljoprivrednim aktivnostima održe i ojačaju serijom kvalitetnih predavanja i panel diskusija, čime bi se mještanima angažovanoj u poljoprivrednim djelatnostima (maslinarstvo, vinogradarstvo itd) dodatno približila nova naučna i stručna znanja i iskustva, osnažila postojeća i stvorila nova mreža kontakata (ekspert–poljoprivrednik).

"Sve to bi moglo doprinijeti iniciranju novih projekata u cilju dodatnog razvoja i unapređenja našeg kraja i s ovog aspekta, imajući u vidu zapostavljene i neiskorišćene potencijale koje posjeduje, ali i sve veću zainteresovanost turističke javnosti za još uvijek neotkrivenim ruralnim područjima.

Konferencija se realizuje u okviru projekta Društva za kulturni razvoj „Bauo“ – „Znanjem do bolje poljoprivrede, poljoprivredne proizvodnje i održivog ruralnog razvoja na teritoriji opštine Budva“, kojeg je, u vidu podsticaja promociji poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda, podržao Sekretarijat za privredu Opštine Budva putem Javnog poziva za dodjelu podsticaja u razvoju poljoprivrede u 2022. godini", zaključuje se u saopštenju Društa za kulturni razvoj "Bauo".