08-05-2019

Ekonomsko državljanstvo: Možemo li privući 2.000 milionera za tri godine

Sistem koji se odnosi na Vladin program za dobijanje ekonomskog državljanstva za sada funkcioniše jako dobro, saopštio je ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović, ne navodeći pritom na šta tačno misli.

Ekonomsko državljanstvo: Možemo li privući 2.000 milionera za tri godine | Radio Televizija Budva

On je na konferenciji počasnih konzula u ponedjeljak kazao da se radi o “transparentnom i direktnom procesu” koji vodi Vlada.

“Program je raznolik jer je jasna linija kakvi se projekti traže na jugu, a kakvi na sjeveru države”, rekao je Radulović.

Vladin program je zvanično počeo da se primenjuje 1. januara, kroz koji će najviše 2.000 investitora u naredne tri godine moći da stekne državljanstvo Crne Gore ulaganjem u neki od razvojnih projekata.

Radulović je podsjetio da su izabrani marketinški agenti Apex capital partners, Arton group i Henley i Partners Government Services, nakon čega sledi odabir nezavisnog revizora, nakon čega počinje “zvanični proces”.

„Oni će biti posrednici između aplikanata i države. To je ogromna birokatija i administracija i da bi to spriječili, odlučili smo da napavimo te marketinške agente. Provjeriće svu dokumentaciju da li je dostupna, odakle dolazi taj novac u Crnu Goru i na kraju kompanija koja će revidirati tu vašu aplikaciju će ispratiti tu investiciju do kraja“, objasnio je Radulović.

Projekat dobijanja ekonomskog državljanstva, odnosno tender je, kako je podsjetio, pokrenut 2016. godine.

Izvor: Investitor