27-10-2019

Električni automobili i dalje rijetki na crnogorskim putevima

U Crnoj Gori su prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u ovoj godini registrovana 123 vozila na električni pogon, a u prošloj 109, po čemu naša zemlja veoma zaostaje za razvijenim evropskim državama.

Električni automobili i dalje rijetki na crnogorskim putevima | Radio Televizija Budva


U Evropi je sve veća tražnja, a to pokazuje i podatak da je u prošloj godini ”starom kontinentu” isporučeno 195.000 električnih automobila, što je rast od 47 odsto, piše Pobjeda.

Mnogi stručnjaci smatraju da su vozila na tradicionalna goriva stvar prošlosti i da će oni koji se u narednih nekoliko godina ne okrenu proizvodnji električnih automobila – jednostavno propasti.

Prednosti električnih automobila kako se ocjenjuje su mnoge, od cijene vožnje po kilometru, koja je jeftinija za 80 odsto u odnosu na tradicionalna goriva, do veoma jeftinog održavanja vozila.

Teslini automobili, kao i električni modeli drugih svjetskih proizvođača uobičajena su pojava na putevima širom Evrope, ali ne i u Crnoj Gori. Razlozi za to su niski standard, visoka cijena automobila na struju, izostanak državnih subvencija i beneficija, nerazvijena infrastruktura punjača, kao i skeptičan odnos vozača prema toj vrsti vozila.

Jedna od velikih prednosti električnih automobila je što se mogu ”tankirati” bilo gdje ima utičnica za struju.

U Podgorici je puštena u rad prva javna punionica za električne automobile, a do kraja godine biće ih instalirano 11 širom Crne Gore.

Podgorica će, nakon što je dobila prvu javnu punionicu za električna vozila, uskoro dobiti i prvu taksi službu koja će imati isključivo automobile na električni pogon.