29-01-2020

Eraković: KCCG spreman za korona virus

Crnogorski zdravstveni sistem i Klinički centar Crne Gore (KCCG), kao nosilac zdravstvenog sistema, mora biti spreman za sve izazove u svijetu, kazao je direktor najveće zdravstvene ustanove u zemlji Jevto Eraković.



On je dodao da se prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kada je riječ o širenju korona virusa, ali da su male šanse da se virus pojavi u našoj zemlji.
“KCCG je obezbijedio dovoljan broj zaštitne opreme, i tehničkih i svih ostalih preduslova ako bi se virus pojavio iako je nizak procenat vjerovatnoće da će se korona virus pojaviti u Crnoj Gori u ovom trenutku”, istakao je Eraković.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prijavljeno je 4.587 laboratorijski potvrđenih slučajeva nove infekcije korona virusom (2019-nCoV), uključujući 16 zdravstvenih rad nika i 106 smrtnih slučajeva.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da se generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebreiesus i njegove kolege nalaze u Pekingu gdje su se sastali sa vladinim i zdravstvenim stručnjacima koji podržavaju odgovor na epidemiju 2019-nCoV.

“Cilj misije je razumjeti najnovija dešavanja i ojačati partnerstvo sa Kinom. Trenutne procjene perioda inkubacije kreću se od dva do deset dana. Razumijevanje vremena kada zaraženi pacijenti mogu da prenesu virus je presudno za adekvatno sprovođenje mjera suzbijanja”, navode iz Instituta.




























Izvor: Portalanalitika/Dan