14-07-2020

EU zatvorena za Srbiju i Crnu Goru na dvije sedmice

Ambasadori zemalja članica Evropske unije (EU) 27 skinuli su Srbiju i Crnu Goru sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena, na najmanje dvije sedmice.



Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Savjeta EU zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji, prenosi Tanjug.

Dodaje se da će se o mogućnosti otvaranja spoljnih granica EU za građane Srbije razgovarati ponovo za dvije sedmice.

Lista koju su ažurirali ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice.

U Savjetu EU su naglasili da preporuka ”nema zakonski karakter”, a da su zemlje članice ”odgovorne za primjenu sadržaja preopruke”.

”Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koorinisano ne dogovori”, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Iz Evropske komisije su objasnili da su restrikcije za putovanja u nadležnosti zemlja članica koje mogu da odluče za koje će zemlje sa usvojene liste otvoriti svoje granice, ali i koje će mjere (karantin, samoizolacija ili testovi) pimjenjivati na putnike kada je u pitanju zaštita javnog zdravlja.

Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nijesu na listi, nijesu i automatski blokirani za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.





Izvor: Mina