28-05-2023

Evropu očekuje uspješna turistička godina

Evropu očekuje uspješna turistička godina, prema dosadašnjim rezultatima, istraživanjima i najavama, a fokus treba da bude na održivom razvoju, poručeno je sa sastanka Evropske komisije za putovanja, održanog u Talinu.

Evropu očekuje uspješna turistička godina | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković i direktorica Crnogorskog kongresnog biroa, Aleksandra Maksimović, učestvovale su u radu 105. sjednice Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja /European Travel Commision/ (ETC), koja je održana u srijedu i četvrtak.

U uvodnom dijelu, konstatovano je da je ovo godina snažnog oporavka turizma, s obzirom na to da se u svim zemljama članicama ove organizacije bilježe pozitivni turistički trendovi, te je prema dosadašnjim rezultatima, istraživanjima i najavama ocijenjeno da nas očekuje uspješna turistička sezona na nivou Evrope.

Iz NTO-a je saopšteno da je na sjednici ukazano na neophodnost posvećivanja pažnje jačanju otpornosti i konkurentnosti sektora kroz inovativne i održivije pristupe za dobrobit društva i planete.

Predsjednik ETC-a, Luis Arauho predstavio je novu strategiju ETC do 2030, koja postavlja viziju i ciljeve organizacije za narednih sedam godina, obezbeđujući strateški pravac za održivi razvoj. Osnovna misija je ojačati članove, zainteresovane strane i turističku industriju kako bi oblikovali budućnost turizma na opštu dobrobit svih.

“Vizija je unaprijeđen status Evrope kao vodeće svjetske održive i inkluzivne turističke destinacije”, navodi se u saopštenju.

Takođe, na sastanku u Talinu, koji ove godine nosi titulu Zelene prijestonice Evrope, zahvaljujući svojoj posvećenosti biodiverzitetu, održivom upravljanju i klimatskim i zelenim inovacijama, predstavljen je Klimatski akcioni plan Evropske komisije za putovanja (ETC) koji ima za cilj da prepolovi emisije CO2 koje proizlaze iz djelovanja ETC-a do 2030. godine, kao i da podrži svoje članice, nacionalne turističke organizacije u angažovanju u klimatskim akcijama.

Govoreći o pokretanju klimatskog akcionog plana ETC-a, Arauho je rekao da bi rješavanje izazova klimatskih promjena, izgradnja otpornijeg sektora, kao i obnavljanje i revitalizacija resursa destinacije trebalo da bude prioritet i odgovornost za sve zainteresovane strane u turizmu.

“Ovim sveobuhvatnim planom, ETC ne samo da nastoji da postigne karbonsku neutralnost u svojim djelovanjima, već i da osnaži svoje članove da preduzmu hrabre klimatske akcije i inspirišu turističku industriju ka uticajnim inicijativama”, dodao je Arauho.

Na sastanku je izabrano novo rukovodstvo ETC za naredni trogodišnji period. Miguel Sanz iz Nacionalne turističke organizacije Španije izabran je za novog predsjednika ETC, dok će funkcije potpredsjednika obavljati reizabrani Martin Nydegger iz NTO Švajcarske, Magda Antonioli iz NTO Italije i direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić.

„Čast je voditi ETC u ime Turespaña. Danas se evropski turizam suočava sa velikom prilikom da postane predvodnik u održivosti i inkluzivnosti. Moramo omogućiti da turizam ima jači glas u Evropi i EU i usmjeri svoju moć u pravcu dobrobiti evropskog biznisa i zajednice. Budući da okuplja sve ervopske destinacije, ETC ima centralnu ulogu u osnaživanju brenda Evrope kroz promociju vrijednosti slobode i diverziteta kontinenta i oblikovanje odgovornije budućnosti za turističku industriju”, kazao je Sanz.

Evropska komisija za putovanja (ETC) predstavlja nacionalne turističke organizacije Evrope. Osnovana je 1948. godine, sa misijom da ojača održivi razvoj Evrope kao turističke destinacije i da promoviše Evropu na trećim tržištima. 35 zemalja članica rade zajedno na izgradnji vrijednosti turizma za sve raznolike evropske destinacije kroz saradnju u razmjeni primjera najbolje prakse, iskustva i znanja, kao i u promociji Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.