09-10-2020

FAO: Cijene hrane snažno porasle u septembru

Cijene hrane porasle su u septembru na svjetski tržištima četvrti mjesec zaredom, predvođene snažnim poskupljenjem biljnih ulja i žitarica, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).


Ilustracija, Foto: Freeimages

FAO indeks cijena hrane korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u septembru pet odsto u odnosu na revidiranu vrijednost u prethodnom mjesecu, na prosječnih 97,9 bodova.

Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene biljnih ulja, šest odsto u odnosu na avgust, dostigavši najvišu vrijednost u osam mjeseci zahvaljujući pojačanoj uvoznoj potražnji za palminim uljem i nižim zalihama u Maleziji, prenosi SEEbiz.

Snažno su porasle i cijene suncokretovog ulja, najvećim dijelom zbog pogoršanih izgleda za rod u crnomorskoj regiji.

Skočile su i cijene žitarica, 5,1 odsto, predvođene snažnim poskupljenjem pšenice zbog pojačane potražnje potaknute zabrinutošću za proizvodnju u južnoj hemisferi i suše koja negativno utiče na sjetvu ozime pšenice u Evropi.

U odnosu na prošlogodišnji septembar, cijene žitarica više su 13,6 odsto.

Šećer je u septembru poskupio 2,6 odsto u odnosu na avgust.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda zadržale su se na avgustovskom nivou, s obzirom da je umjereni rast cijena maslaca, sira i obranog mlijeka u prahu neutralizovao pad cijena punomasnog mlijeka u prahu.

Blago su u septembru pale samo cijene mesa, 0,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, odražavajući pad cijena svinjetine zbog kineske zabrane uvoza iz Njemačke nakon pojave afričke svinjske kuge.

FAO je u odvojenom izvještaju blago snizio procjenu proizvodnje žitarica u ovoj godini na i dalje rekordnih 2,76 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje 2,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Snižene su i procjene roda kukuruza u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zbog štete koju su prouzrokovale ekstremne vremenske prilike.

FAO prognozira i novi rekord u globalnoj trgovini žitaricama, od 448 miliona tona.


(MINA Business)