09-12-2019

Fizičkom aktivnošću usporite starenje mozga

Prema istraživanjima CNN-a, hodanje ili vožnja bicikla najmanje tri puta dnevno poboljšavaju kognitivne funkcije mozga. 

Fizičkom aktivnošću usporite starenje mozga | Radio Televizija Budva

A ako su u kombinaciji sa zdravom ishranom koja odgovara zdravlju srca, možete godinama održati mozak zdravim.

Kako to funkcioniše?

U šestomjesečnom istraživanju učestvovalo je 160 osoba prosječne starosti 65 godina.

Učesnici nijesu radili nikakve fizičke aktivnosti prije istraživanja, ali su imali problema u odlučivanju i koncentraciji, kao i simptome kardiovaskularnih bolesti poput visokog krvnog pritiska.

Svi su oni prošli kognitivna ispitivanja, a izuzeti su oni kojima je dijagnostikovana demencija ili iz bilo kog drugog razloga nijesu bili sposobni da učestvuju.

Istraživači su nasumično podijelili učesnike u četiri grupe. Prva grupa je držala DASH dijetu koja je vrlo zdrava za srce i krvne sudove, a ima i pozitivan uticaj na cijelo tijelo.

Druga grupa je radila niz aerobnih vježbi tri puta nedjeljno: zagrijvali su se 10 minuta, a zatim su 35 minuta kontinuirano hodali ili vježbali. Ono što je interesantno u ovoj grupi je to što nijesu imali ograničen unos hrane.

Treća je grupa je radila ono što su radile i prva i druga grupa. Učesnici su vježbali tri puta nedjeljno i pridržavali se DASH dijete.

Četvrta grupa imala je 30-minutno predavanje o riziku od kardiovaskularnih bolesti, a učesnicima nije bilo preporučeno da mijenjaju ishranu ili navike.

Zdravlje mozga se poboljšava zdravljem srca

Najbolje rezultate tokom drugog kognitivnog testa pokazala je grupa koja je vježbala i pridržavala se dijete.

Učesnici treće grupe postigli su prosječno 47 bodova u odnosu na 42 boda druge grupe i 38 bodova četvrte.

Na početku istraživanja prosječni rezultat grupe bio je 93 godine, što je nevjerovatnih 28 godina više od njihove prosječne dobi od 65 godina.

Nakon šest mjeseci eksperimenta njihova mentalna starost oborena je na 84. Dakle, kombinacija DASH ishrane i vježbanja omogućila je istraživačima da smanje starost mozga za devet godina.

Došli su do zaključka da kontrolisane vježbe vrlo brzo poboljšavaju rad mozga.

Način za pomlađivanje mozga je pronađen, a sljedeće na čemu bi trebalo da se radi bi moglo da bude podmlađivanje tijela.

Ovo istraživanje je još jedan korak prema podizanju kvaliteta života u starijoj dobi, a najbolja stvar ovog eksperimenta je to što vježbe mogu da se rade i kod kuće.