03-02-2022

(FOTO) Počela izgradnja crkve Sv Luke u Lapčićima: Pogledajte kako će izgledati

Izgradnja crkve Svetog Luke u Lapčićima započeta je krajem januara, a radovi se izvode zahvaljujući brojnim donatorima sa područja naše opštine, koji su ovu ideju podržali na donatorskoj večeri koja je organizovana prošle godine u manastiru Stanjevići.

(FOTO) Počela izgradnja crkve Sv Luke u Lapčićima: Pogledajte kako će izgledati | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Podsjećamo da je donatorsko veče za izgradnju crkve Sv. Luka organizovala MZ Lapčići uz pomoć Oca Jefrema.

Oni su se tada zahvalili se svima koji su omogućili da se sprovedu arheološka istraživanja a posebno:

JP Morsko dobro, JP Vodovod i kanalizacija, JP Mediteran reklame
D.o.o Komunalno, Ocu Jovu Bajkovicu, Ocu Jefremu, arheolozima
MZ Brajići, Petru Vujoviću(Picerija Dizny), Željku Dapčeviću( Gril bašta Parma), Draganu Živkoviću (pekara Rea), preduzeću Spidermax, preduzeću Haj marketing, Nikoli Todoroviću koji snima film i lokalnoj samoupravi na čelu sa predsjednikom Batom Carevićem.


Foto: Portal RTV Budva

Mještani sela Lapčići su, generacijama unazad, slušali priče svojih svojih predaka o Crkvi Sveti Luka, koja se, po predanju nalazila na Crkvenoj glavici, uzvišenju na izlasku iz Lapčića prema Poborima. U prilog tim pričama, koje su se često čule uz ognjište, govore ostaci zidina.

Nošeni energijom kojom su se branile svetinje u Crnoj Gori, mještani sela Lapčići, u februaru 2020. odlučuju da na pomenutom mjestu postave veliki krst. Zajedničkom akcijom seljana, krst iznešen na njihovim rukama, ubrzo je krasio uzvišenje u selu. Osveštan je 7.marta 2020.


Foto: Portal RTV Budva

Vidjevši da imaju duhovnu snagu, volju i blagoslov, mještani Lapčića se ubrzo okupljaju oko ideje da obnove crkvu. Najprije je trebalo obaviti arheološka istraživanja. Obraćaju se Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore i arheolozi započinju rad. Rezultati istraživanja govore, takođe, u prilog predanju da je u selu postojala grobljanska crkva. Nađeni su tragovi praistorijskih tuluma, mlađih hrišćanskih obilježja i skorovremenskih pravoslavnih grobnica.


Radovi u toku, foto portal RTV Budva

Nakon dobijenih rezultata istraživanja, nošeni energijom i željom svojih potomaka, mještani sela donose odluku o izgradnji seoske crkve posvećene Svetom Luki.