24-10-2022

(FOTO) Uprava policije: Devet pripadnika OKG osumnjičeno za planiranje teškog krivičnog djela, četiri osobe uhapšene

Danas su službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, a sprovodeći aktivnosti na otkrivanju, rasvjetljavanju i dokazivanju teških krivičnih djela koja se dovode u vezu sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa, podnijeli Specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv devet osoba.

(FOTO) Uprava policije: Devet pripadnika OKG osumnjičeno za planiranje teškog krivičnog djela, četiri osobe uhapšene | Radio Televizija Budva

Foto: Uprava policije

Saopštenje Uprave policije prenosimo u cjelosti:

R.Z. (40), M.V. (40) se terete za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja, dok se licima M.K. (38), M.J. (34), M.Č. (57), V.V. (57). I.B. (58), D.R. (43), S.J. (39) na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

U današnjoj koordiniranoj aktivnosti slobode su lišeni M.Č., D.R., M.K. i M.J., dok se lica I.B. i V.V. nalaze u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija, zbog drugih prethodno počinjenih krivičnih djela. R.Z. i S.J. se nalaze u bjekstvu i za njima su raspisane međunarodne potjernice, dok se M.V. nalazi se Republici Turskoj, a on je lišen slobode zbog učešća u izvršenju drugog krivičnog djela.

U policijskim evidencijama sva procesuirana lica evidentirana su kao pripadnici jedne organizovane krimalne grupe ili njima bliska lica.


Foto: Uprava policije

Kako se osnovano sumnja, R.Z. i M.V. su tokom 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju, koja je za cilj imala vršenje teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti i moć, pri čemu je djelovanje kriminalne organizacije planirano na neodređeno vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova.
Osumnjičeni M.K., M.J., M.Č., V.V., I.B., D.R. i S.J. su kao članovi krimnalne organizacije prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, pri čemu su imali podijeljene zadatke i uloge.


Foto: Uprava policije

U cilju izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, organizatori R.Z. i M.V. su tokom maja 2020. godine, po prethodnom dogovoru, podstrekavali druga osumnjičena lica da preduzmu aktivnosti na lišenju života lica J.J., pri čemu su sprovodili pripremene aktivnosti na lišenju života ovog lica, odnosno vršili njegovo osmatranje i praćenje, prikupljali informacije o njegovom kretanju i boravku, obezbjeđivali sredstva namijenjena za izvršenje krivičnog djela i uništavanje tragova nakon izvršenja, obezbeđivali i skrivali oružje namjenjeno za izvršenje krivičnog djela, prikupljali informacije o policijskim službenicima na terenu što bi olakšalo izvršenje krivičnog djela i bjekstvo izvršilaca nakon izvršenja, te skrivali neposredne izvršioce na prethodno pripremljenim lokacijama.

Imajući u vidu sprovođenje pojačanih policijskih aktivnosti na području opštine Kotor u tom periodu, ova grupacija nije uspjela izvršiti planirano i pripremano krivično djelo na štetu J.J.

Policija je danas, postupajući po naredbi Višeg suda u Podgorici, izvršila pretrese na više lokacija koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto sledeće:

- osam automatskih puški raličitih modela,

- dva automatska pištolja marke Zastava M84 – Škorpion,

- četiri poluatomatska pištolja marke Glock model 17,

- šest komada trotskih metaka – koji se mogu koristiti za izradu improvizovanih mina,

- velika količina municije različitog kalibra,

- novac u iznosu od preko 30.000 eura, kao i druge stvari i predmeti.

Oduzeto oružje, municija i druge predmeti biće vještačeni u Forenzičkom centru radi provjere mogućnosti dovođenja u vezu sa izvršenjem krivičnih djela na području Crne Gore ili inostranstva.


Foto: Uprava policije

Lica lišena slobode u današnjoj aktivnosti biće uz krivične prijave privedena Specijalnom državnom tužilaštvu na dalju nadležnost.