18-01-2023

(FOTO/VIDEO) Obala juče plavila, potopljena tri skutera, vjetar oborio ukrase u parku; Božović: Nije bilo potrebe za intervencijama na terenu

Jučerašnje nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom prouzrokovalo je manja oštećenje u gradu. Najviše nevolje zadala je plima i izlivanje mora u talasima po Rivi i šetalištu, naročito u Rafailovićima i Petrovcu. Načelnik službe zaštite i spašavanja Dragan Božović kazao je u izjavi za naš portal da tokom jučerašnjeg dana nije bilo intervencija na terenu, a Tihomir Fabris iz KSR "Širun" potvrdio je da je situacija sa barkama bila turbulentna i da nemar pojednih vlasnika koji neredovno obilaze svoja plovila kao posljedicu prouzrokuje štetu na drugim barkama.


Foto: arhiva

Gradska luka je plavila usled plime i talasa izazvanih jakim južnim vjetrom. Snimci koji su zabilježeni sinoć govore više od riječi.


Video: Ivana Rakočević


Video: Ivana Rakočević

Fabris nam je kazao da je obilaskom terena u dijelu gradske luke pored otvorenog bazena evidentirano nekoliko pokidanih vezova na barkama koje su tokom noći napravile oštećenja sudarajući se sa drugim plovilima.

"Vjetar je bio toliko jak da su talasi prebacivali od plaže Pizana čak preko zida od tribina otvorenog bazena i nanesene su velike količine pijeska i kamenja. Nije bilo potopljenih barki, ali jeste oštećenja zbog pokidanih vezova. Međutim, ovog puta su potonula tri skutera koji su bili izdignuti i privezani na doku, ali nevrijeme je prouzrokovalo pucanje konopa i završili su u moru", kazao je Fabris koji je ponovo apelovao na vlasnike barki da redovno obilaze svoja plovila i vode bolje računa o njima.

Uzburkano more je sinoć u Rafailovićima i Petrovcu izazvalo probleme sa plavljenjem šetališta.


Video: Podgorički vremeplov



Video:Podgorički vremeplov

Snažan vjetar koji je juče duvao oborio je i nekoliko novogodišnjih ukrasa u gradskom parku.


Foto: Ivana Rakočević

Foto: Ivana Rakočević

Foto: Ivana Rakočević

Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju vjetar južnog smjera juče je povremeno duvao na udare i do 35-55 čvorova, a danas će malo oslabiti, pa će u popodnevnim satima ili krajem dana ponovo pojačati.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a je, na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, poslao upozorenje da se u periodu od 16. do 21. januara očekuje uticaj serije ciklona na području države i da će ta meteorološka situacija usloviti obilnu količinu kiše.

U južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi - uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

Mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode potencijalno su mogući bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla.

Takođe se apeluje na građane i ostale subjekte društva da svoje aktivnosti prilagode najavljenim meteorološkim prilikama.

J.M.