07-03-2023

(FOTO/VIDEO) Predstavnici Opštine Budva i Morskog dobra potpisali Sporazum o ustupanju na korišćenje Luke Budva

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Mladen Mikijelj danas su u kabinetu predsjednika Božovića potpisali Sporazum o ustupanju na korišćenje Luke Budva.


Potpisivanje Sporazuma, Foto: portal RTV Budva

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Blažo Rađenović istakao je da je potpisivanjem Sporazuma ispravljena višedecenijska nepravda.



"Na osnovu Zaključka Vlade stavilo se van snage nešto što je decenijama nezakonito pripadalo privilegovanom privrednom društvu. To je danas ispravljeno i ubuduće će građani Budve i Crne Gore imati posebne benefite od ovog posla. Nikad više nećemo doći u situaciju da cijena komunalnog veza košta na način kako je to bio slučaj do sada. Svakako da ćemo sa Opštinom Budva zajednički raditi na unaprijeđenju Luke Budva, zajednički ćemo sa ovim ugovorom doprinijeti da se to podigne na nivo koji zaslužuju prvenstveno Budvani, a svakako i svi građani Crne Gore", poručio je Rađenović.


Predstavnici Opštine i Morskog dobra, Foto: portal RTV Budva

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović kazao je da je ovo veliki dan za Opštinu Budva.



"Stekli su se uslovi da Opština Budva preuzme Luku Budva i ubuduće će biti naš problem kako da se upravlja Lukom. Nadamo se da ćemo sa dosadašnjim zakupcem naći način da preuzmemo Luku bez velikih komplikacija. Otvoreni smo za razgovor, u ponedjeljak ćemo imati i sastanak sa njima. Zahvaljujem se Vladi Crne Gore, a zatim i direktoru Morskog Dobra Mikijelju i predsjedniku Upravnog odbora Rađenoviću na mogućnosti da Opština Budva nakon potpisa Memoranduma preuzme upravu Lukom Budva", kazao je Božović.

Ispred Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, sastanku su prisustvovali: direktor Mladen Mikijelj, predsjednik Upravnog odbora Blažo Rađenović, pomoćnica direktora Ivana Franeta, pomoćnik direktora Nikola Rađenović, savjetnik Vukašin Mijatović i rukovoditeljka ekonomsko-finansijske službe Maša Vukić, dok su ispred Opštine Budva sastanku prisustvovali: predsjednik Opštine Milo Božović, predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović i v.d. sekretarke Sekretarijata za privredu Jelena Savić.

Kako je navedeno u tekstu Sporazuma, ovaj akt donešen je uz prethodno uvažavanje Predloga sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva iz 2021, Zaključka Vlade Crne Gore iz februara 2023. kojim je data saglasnost na ustupanje na korišćenje Luke Opštini Budva, te Programa objekata obalne infrastrukture i Izmjena i dopuna programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2019. do 2023. na području opštine Budva.


Sporazum, Foto: portal RTV Budva

Podsjetimo, Vlada je prije mjesec usvojila Odluku o preuzimanju Luke Budva, te dala saglasnost na Sporazum između Javnog preduzeća i Opštine kojim se lokalnoj upravi daje marina na privremeno korišćenje do raspisivanja tendera i izbora koncesionara.



M.S.