22-04-2021

(FOTO/VIDEO) TO Budva obilježila Dan planete Zemlje akcijom sađenja drveća

Turistička organizacija opštine Budva, u saradnji sa JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Opštinom Budva (sekretarijat za komunalno stambene poslove), Komunalnim preduzećem d.o.o. i SMŠ “Danilo Kiš” obilježila je danas Dan planete Zemlje nizom ekoloških akcija.



Obilježavanje "Dana planete Zemlje" u Budvi je jutros započeto sadnjom stabla hrasta na lokaciji novog parka na Slovenskoj obali.

Iva Franeta, pomoćnica direktora JP "Morsko dobro" istakla je da se to preduzeće opredjelilo za hrast jer ima simboliku snage i dugovječnosti i izrazila nadu da će ovom akcijom, u organizaciji TO Budva podstaći građane i sve privredne subjekte u gradu da se priključe.





"Zaštita životne sredine je veoma povezana sa turizmom, a obilježavanje ovog značajnog dana TO Budva već godinama praktikuje", naglasila je Maja Liješević, direktorka Turističke organizacije opštine Budva i istakla da je bogatstvo i raznolikost prirode jedan od glavnih razloga zbog čega turisti dolaze u naš grad, te da bi zato morali da vodimo više računa o njenoj valorizaciji.



U sklopu akcije obilježavanja Dana planete Zemlje u našem gradu, zeleni prostor ispred novog, reprezentativnog info punkta oplemenjen je sadnicom masline.

"Jedan od najvažnijih dana za čitav svijet obilježili smo u saradnji sa najmlađim sugrađanima. Naš grad je prepoznat po lijepom zelenilu, pa bih savjetovao sve naše sugrađane, ali i investitore da, zbog budućnosti naše djece, što više ulažu u oplemenjivanje zelenih površina" - rekao je Drago Ivanović, direktor Komunalnog preduzeća.





U akciji su učestvovali i mališani iz vrtića "Maštolend".

U neposrednoj blizini SMŠ "Danilo Kiš" je posađena živa ograda, što je jedna u nizu akcija povodom obilježavanja Dana planete Zemlje u organizaciji TO Budva, u saradnji sa lokalnom samoupravom (Sekretarijat za komunalno-stambene poslove), JP za upravljanje morskim dobrom i Komunalnim preduzećem.





Ivan Ivanović, direktor škole je istakao da su se škola i učenici uključili u želji da oplemene ambijent i oiviče prostor, bez obzira što škola još uvijek nema svoje dvorište, ali je i izrazio nadu da će ga uskoro, u saradnji sa Opštinom Budva, dobiti.





Marina Grgurević, profesor biologije rekla je da se, u okviru njenog predmeta, velika pažnja posvećuje učenju o biodiverzitetu u Crnoj Gori i regionu, kao i da gradska preduzeća i službe, u cilju što veće masovnosti, treba da što više angažuju učenike u sličnim akcijama.















Izvor: TOB/Media Biro