17-08-2020

GA: Ako budemo u novom sazivu skupštine uložićemo sve napore da se nevažeći planovi ne koriste

"Poštovani građani i građanke Budve, upoznati ste da je glavni politički cilj Građanske Akcije, na ovim izborima, pod hitno zaustavljanje svakog daljeg falsifikovanja urbanističkih planova", poručuju iz Građanske akcije.

GA: Ako budemo u novom sazivu skupštine uložićemo sve napore da se nevažeći planovi ne koriste | Radio Televizija Budva

Kako su kazali, u dosadašnjem toku izborne kampanje, uputili su nekoliko puta poziv svim političkim subjektima, da se radi građana izjasne, da li će nakon izbora i dalje koristiti istekle nevažeće planove, ili će prestati sa tom praksom.

"Do sada se nijedan predstavnik izbornih listi nije izjasnio. Nije to uradio ni predstavnik liste Crno na bijelo, liste URE parije zelenih, koja ima veću odgovornost od ostalih listi kada je u pitanju zaštita životne sredine i održivog razvoja. Kao dokaz da su planovi, koji su istekli nevažeći, upućujemo ih da na sajtu Ustavnog suda pogledaju Odluku U-II 24/14, a na sajtu Upravnog suda Presudu U. broj 2409/18, kako bi se uvjerili u ono što je opštepoznata činjenica, da plan važi do isteka roka na koji je usvojen. Planovi su istekli 2014. godine", kazali su.

Oni su pozvali i Demokrate, koji su kako kažu, samo tokom 2017. godine, na osnovu isteklih planova, izdali dokumentaciju za izgradnju novih, preko 300000 m2 u Budvi i naplati komunalija u iznosu od oko 15 miliona evra, da saopšte građanima Budve, da li će i nakon 30.08.2020. godine, nastaviti sa falsifikovanjem javnih službenih isprava.

"Građanska Akcija očekuje, nadamo se kao i veliki broj građana čija budućnost zavisi od odluke da li će se prestati sa falsifikovanjem isteklih planova, da se predstavnici izbornih listi izjasne, da će odustati od svakog daljeg korišćenja isteklih nevažećih planova, kako bi spriječili totalno uništenje prostora i sačuvali mogućnost za održivi razvoj građana Budve. To će biti i najveći motiv, najvećeg broja građana, da podrže svojim glasom izborne  listi koje se izjasne da neće izdavati UT uslove, na osnovu isteklih planova, nakon 30.08.2020. godine. Demokratska partija socijalista je, sigurno partija kojoj ne pada na pamet da odustane od kriminalnog plana, falsifikovanja isteklih planova radi ostvarenja interesa malog broja investitora  na štetu ogromne većine građana,  to je izuzetno bitan razlog da građani čija je egzistencija ugrožena falsifikovanjemplanova ne daju glas Demokratskoj partiji socijalista", navodi se u saopštenju.

Ako kako su kazali, budu u novom sazivu skupštine, uložiće sve napore da se nevažeći planovi ne koriste i predložiće da se , novi planovi urade po skraćenom postupku i da budu usklađeni sa planom višeg reda.

"Za Građansku Akciju je jasno, da se planovi falsifikuju, i da se sa tim pod hitno treba prestati. Pomognite nam da zaustavimo betonizaciju Budve. Zaokružite broj 5", zaključuje se u saopštenju.