10-12-2007

Grad teatar živi i zimi

Postfestivalske aktivnosti Grad teatra biće nastavljene otvaranjem izložbe "Budva - Beograd Grad teatar" 14.decembra u beogradskoj galeriji Strategie Art.

Grad teatar živi i zimi | Radio Televizija Budva

Prema najavi likovnog selektora Stanka Papovića, izložba će predsatviti 20 radova poznatih slikara koji su izlagali na dosadašnjim festivalima Grad teatar, a otvoriće je pozorišna spisateljka i rediteljka Vida Ognjenović.

Prema riječima v.d. direktora Grad teatar Merina Smailagića, tri ovogodišnje koprodukcije Kadmo kralj, Don Krsto i Skočidjevojka premijerno su izvedene u koprodukcijskim kućama u Somboru, Beogradu i Novom Sadu, a predstava Don Krsto" je učestovala na Prvom festivalu crnogorskog teatra u Podgorici, te na zaječarskom festivalu Dani Zorana Radmilović.

Đurđija Cvetić je u Podgorici nagrađena za najbolju žensku epizodnu ulogu, dok je u Zaječaru Ivan Bosiljčić dobio nagradu Zoranov brk.

Za naredno ljeto, iz Grada teatra najavljuju predstave o Kjari Zorza, ženi koja je 1786. godine osnovala prvo pozorište u Budvi, Bogoboju Rucoviću, prvaku narodnog pozorišta, i Budvanske priče ili Kadmo polis.

-U planu je i jedna koprodukcija sa Pandur teatrom, Kaligula, mada to još nije izvjesno, kazao je Smailagić.

Objašnjavajući zbog čega nema koprodukcija sa crnogorskim pozorištima, Smailagić je naglasio da to nije propust Grad teatra.

-Prvo se obraćamo našim pozorištima, pa tek onda idemo dalje. Nama je u interesu da imamo što više koproducenata jer na taj način obezbjeđujemo da naše predstave duže igraju u više pozorišta. Međutim, interesovanja sa njihove strane do sada nije bilo, istakao je Smailagić.

Nacrtom opštinskog Budžeta na narednu godinu, za Grad teatar će biti izdvojeno 1,2 miliona eura.