10-01-2018

Građani bi Đukanovića, pa Bečića za predsjednika Crne Gore

Istraživanje CEDEM-a je pokazalo da lidera DPS-a Mila Đukanovića za predsjednika Crne Gore podržava 39,7 odsto građana, a Demokratu Aleksu Bečića 30,1 odsto.

Građani bi Đukanovića, pa Bečića za predsjednika Crne Gore | Radio Televizija Budva

Najpopularniji političar u Crnoj Gori je predsjednik države, Filip Vujanović sa prosječnom ocjenom 2,93.

Istraživanje koje je uradio CEDEM pokazalo je da je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić sa prosječnom ocjenom 2,83 ispred šef DPS-a Mila Đukanovića sa prosječnom ocjenom 2,70.

Funkcioner Građanskog pokreta URA Dritan Abazović dobio je prosječnu ocjenu 2,44 i ispred je Duška Markovića i Miodraga Lekića 2,41.

Glavni metodolog CEDEM-a Miloš Bešić ističe da je podrška Demosu konstantno u padu od osnivanja te partije, da Socijaldemokratska partija ima 4,1 odsto podrške, Bošnjačka stranka između tri i četiri procenta, a da su Socijaldemokrate ispod cenzusa.

Filip Vujanović i dalje je najbolje ocijenjeni političar po mišljenju građana. Iza njega odmah je njegov šef i partijski kolega Milo Đukanović, pa Aleksa Bečić.

Najlošiju ocjenu imaju predsjednik Crnogorske Dragan Ivančević, predsjednica Pozitivne Azra Jasavić i lider Liberalne partije Andrija Popović.

Da se Crna Gora u spoljnoj polititi treba oslanjati na SAD smatra 21,5 odsto građana, a 20,1 odsto na Rusiju, kazao je Bešić.

Čak 62,2 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u EU.

Po pitanju bojkota parlamenta veći je broj građana Crne Gore koji smatraju da bojkot nije opravdan.

Demokrate i DF bilježe rast podrške u odnosu na jun 2017. godine.

Istraživanje pokazuje da veći broj građana smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem i da 47 odsto građana nije zadovoljno radom Vlade Crne Gore.

Predstavljajući rezultate istraživanja Bešić ističe da kada je u pitanju povjerenje u institucije, građani najviše vjeruju u sistem obrazovanja, a najmanje u Crnogorsku pravoslavnu crkvu CPC.