13-02-2023

Građanska akcija: Ko je kriv za nelegalnu izgradnju?

Jesu li za nelagalnu gradnju u Budvi krivi investitori iz Turske, Ukrajine, Rusije i drugih država ili država Crna Gora, čije institucije falsifikuju nevažeće urbanističke planove. Ko će odgovarati ukoliko zbog falsifikovanja isteklih planova budu stradali građani i turisti usled zemljotresa. U Budvi su istekli svi planovi a i dalje se koriste, navodi se u saopštenju Građanske akcije.


Foto: Građanska akcija

Saopštenje prenosimo integralno:

Građanska akcija godinama ukazuje javno i podnosi prijave protiv tužilaca, koji jedini mogu da zaustave falsifikovanje planova, ali to odbijaju da urade.

Nije kriv turski investitor što je ispoštovao sve zahtjeve Crne Gore i napravio objekat koji visi na litici, kriva je prvo vlast DPS-a koja je dovela profesora Ralevica da katastrofalnim planovima uništi Budvu, kriva je vlast DF-a i Demokrata koji su obećali građanima 2016. godine, pred izbore, da će ukoliko osvoje vlast podhitno stavitri van sage istekle planove, što nisu uradili. Krivi su odgovrni ljudi u nadležnom ministarstvu, koji su istekle planove stavili na sajtu ministarstva, kao da su važeći. Krivo je vijeće Upravnog suda koje je utvrdilo da su planovi važeći iako je drugo vijeće istog suda utvrdilo da su planovi istekli, čeka se odluka Vrhovnog suda.

Krive su i druge državne institucije, koje mogu ali ne žele da javno ukažu i onemoguće dalje falsifikovanje, preko 300 planskih dokumenata od ukupno šesto i nešto planova u Crnoj Gori.

Kriva je EU koja je upoznata sa falsifikovanjem urbanističkih planova u Crnoj Gori a ne želi da zaštiti prostor za koji je iskazala želju da jednog dana bude prostor Evropske Unije.

Falsifikovanje planova je posledica sistemske korupcije. Izvor sistemske korupcije u Crnoj Gori je neustavna Skupština Crne Gore, ne može se očekivati da se poslanici, koji su dobili mandat korupcijom i diskriminacijom biračkog prava, bore protiv korupcije. Samo Narodna Skupština, čije bi poslanike birali građani umjensto što ih biraju predsjednici partija, mogla bi da se bori protiv korupcije u državi.