06-05-2020

Građanska akcija: Zaustaviti falsifikovanje detaljnih urbanističkih planova

Saopštenje Građanske akcije povodom tvrdnji o izdavanju dokumentacije za izgradnju objekata, na osnovu nevažećih detaljnih urbanističkih planova prenosimo integralno:


Foto: Građanska akcija

"Javni poziv da se podhitno prestane sa izdavanjem dokumentacije za izgradnju objekata, na osnovu nevažećih detaljnih urbanističkih planova.

Pozivamo sve parlamentarne i vanparlamentarne političke subjekte u opštini Budva da se izjasne oko izgradnje objekata u Budvi na osnovu nevažećih detaljnih urbanističkih planova.

Da ukoliko smatraju za potrebnim upute zahtjev predsjedniku opštine da podhitno zaustavi dalju devastaciju grada, narušavanje životne sredine i ugrožavanje održivog razvoja u Budvi, izdavanjem dokumentacije za izgradnju objekata na osnovu nevažećih javnih isprava.

Posebno ukazujemo na ogromnu devastaciju na prostoru koji pokriva Detaljni urbanistički plan Budva-Centar izmjene i dopune i Detaljni urbanistički plan Bečići.

Navedeni planovi su nevažeći od početka 2014. godine i jasno je zašto je iste koristio kao važeće, raniji Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović, član DPS-a, neočekivano je da od kraja 2016. godine i još uvijek dokumentaciju za izgradnju objekata izdaju
opštinski organi kojima je rukovodio Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović, član Demokrata, i rukovodi Predsjednik Opštine Budva Marko Carević, član DF.

Građanima je od strane aktualne vlasti upravo obećano da će se stati sa budvanizacijom Budve koju je osmislila DPS-a i u najvećem dijelu realizova, zato smatramo da se podhitno mora prestati sa korišćenjem nevažećih detalnih urbanističkih planova za koje je urbanistički inspektor Bisera Alihođić konstatovala 2015. godine da su, i dok su bili važeći, bili izrađeni suprotno zakonskoj proceduri.

Osnovni razlog za konstataciju inspektora je, što je planove ovjerio i izradio Arhitektonski Fakultet iz Beograda koji nije imao licencu države CG za izradu  urbanističkih planova. Pozivamo odgovorna lica u Javnom servisu RTV Budva da, u skladu sa osnovnim zadatkom javnog servisa pravovremeno i istinito obavijeste javnost Crne Gore, o ugrožavanju  prostora falsifikovanjem detaljnih urbanističkih planova."